Goed Nieuws


Januari 2018

Zimbabwe: Aanklacht tegen dominee Eva Mawarire ingetrokken

De aanklacht tegen dominee Evan Mawarire is op 29 november 2017 ingetrokken. De Zimbabwaanse mensenrechtenverdediger werd beschuldigd van het ‘omverwerpen van de wettelijk gekozen regering’. Als hij schuldig bevonden zou worden, had Mawarire 20 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.
Hij bedankte Amnesty: ‘Jullie inzet voor mensen zoals ik, al die internationale campagnes… jullie hebben het misschien niet in de gaten, maar het beschermt mensen zoals ik. Dankjewel.’

Evan Mawarire werd samen met zijn gezin op 1 februari 2017 op het vliegveld van Harare opgepakt. Hij probeerde het land te ontvluchten omdat hij voor zijn veiligheid vreesde. Naast de aanklacht van ‘omverwerping van de regering’ werd hij ook beschuldigd van het ‘beledigen van de vlag van Zimbabwe’. Deze aanklacht werd later weer ingetrokken. De beschuldigingen hangen samen met een oproep van de #ThisFlag-beweging in 2016 om mee te doen aan een landelijke staking tegen corruptie en de steeds slechter wordende economische en sociale omstandigheden. Mawarire is de leider van de beweging. Later werd hij op borgtocht vrijgelaten.
In juni werd hij opnieuw opgepakt. Deze keer omdat hij had gebeden met studenten die hadden geprotesteerd tegen de verhoging van de studiekosten. Hij werd deze keer aangeklaagd vanwege het ‘aanzetten tot openbaar geweld’ en ‘ontregelend gedrag’. Hij kwam op borg vrij, maar op 24 september werd hij weer vastgenomen. Nu om het posten van filmpjes op sociale media waarin kritiek werd geuit op de slechte economische omstandigheden in Zimbabwe. Omdat het de autoriteiten niet lukte hem binnen 48 voor de rechtbank te laten verschijnen, werd Mawarire vrijgelaten. Op 29 november werd de laatste aanklacht tegen Evan Mawarire ingetrokken.

Kameroen laat journalist Ahmed Abba vrij

Op 21 december 2017 is de Kameroense journalist Ahmed Abba in hoger beroep vrijgesproken. Abba was in april 2016 tot tien jaar gevangenisstraf en een boete van 84.000 euro veroordeeld. Het Hof oordeelde dat de straf naar 24 maanden moest worden teruggebracht. Omdat Abba al twee jaar vastzat, is hij nu vrijgelaten.
Ahmed Abba, die werkte voor Radio France Internationale, werd in juli 2015 gearresteerd. Hij was op dat moment bezig met een onderzoek naar het conflict dat Kameroen heeft met de gewapende groepering Boko Haram. Hij werd beschuldigd van het ‘niet afkeuren van terrorisme’ en het hebben van ‘financieel voordeel van terroristische daden’. In Kameroen worden vaker mensen veroordeeld in relatie met het conflict met Boko Haram zonder dat hiervoor een rechtmatige reden is. Abba werd vrijgesproken van de aanklacht dat hij financieel voordeel had gehad van terrorisme. De andere aanklacht is gehandhaafd.
Nadat Abba was opgepakt, werd hij drie maanden lang incommunicado gevangengehouden. Bij deze vorm van detentie is een gevangene volledig afgesloten van contact met de buitenwereld. In die periode werd Abba gemarteld door leden van de geheime dienst.
Amnesty is van mening dat Ahmed Abba nooit gearresteerd had moeten worden. Tijdens de rechtszaak tegen hem waren er tal van onregelmatigheden, onder meer dat belangrijke documenten voor zijn advocaten werden achtergehouden.


Palestijnse activist Hasan Safadi vrij

‘Ik dank jullie allemaal voor jullie steun.’ Dat zei de Palestijnse journalist en mensenrechtenactivist Hasan Safadi tegen Amnesty-medewerkers nadat hij op 7 december is vrijgelaten uit de Ketziot-gevangenis in Zuid-Israël. Hij zat bijna anderhalf jaar in administratieve detentie zonder dat er een aanklacht tegen hem was ingediend en zonder proces. Safadi werkt als mediacoördinator voor Addameer, een organisatie die opkomt voor de rechten van Palestijnse gevangenen.
De Israëlische autoriteiten arresteerden Safadi op 1 mei 2016 bij de grensovergang Al-Karameh tussen Jordanië en de Bezette Palestijnse Gebieden. Hij kwam toen terug uit Libanon, waar hij een conferentie had bijgewoond over de rechten van gevangenen. Gedurende veertig dagen werd hij ondervraagd en hij werd onder meer blootgesteld aan slaapgebrek. Ook werd hem de eerste tien dagen na zijn arrestatie de toegang tot een advocaat ontzegd.
Op 10 juni 2016 beschuldigde het Hof van Justitie in Jeruzalem Safadi van het bezoeken van een ‘vijandelijk’ land (Libanon). Nog diezelfde dag beval de rechtbank zijn vrijlating, nadat zijn ouders de borgtocht van 2.500 NIS (ongeveer 550 euro) hadden betaald. Terwijl zijn ouders wachtten op zijn vrijlating, kregen ze te horen dat Safadi onder een zes maanden durende administratieve detentie was geplaatst. Uiteindelijk hielden ze hem bijna anderhalf jaar lang gevangen.
Safadi (26) is inmiddels terug bij zijn familie in Beit Hanina, in het bezette Oost-Jeruzalem. Na zijn vrijlating zei hij tegen Amnesty: ‘Ik dank jullie allemaal voor jullie steun en voor het geloof in het werk van Palestijnse mensenrechtenverdedigers. Zij zijn een constant doelwit en hen wordt het zwijgen opgelegd voor het blootleggen van mensenrechtenschendingen. Onze kracht ligt in onze solidariteit en in het opkomen voor elkaars rechten.’ Ook zei hij: ‘De bezetters probeerden me het zwijgen op te leggen en mijn wil te verbreken door mij in administratieve detentie te plaatsen, maar ze zullen mij niet breken en ik zal mijn werk voortzetten totdat de bezetting eindigt.’December 2017

Mensenrechtenverdediger uit Bahrein vrijgelaten

Ebtisam al-SaeghOp 22 oktober werd de Bahreinse mensenrechtenverdediger Ebtisam al-Saegh vrijgelaten uit de gevangenis. Ze bedankte Amnesty en iedereen die voor haar in actie kwam voor hun inzet: ‘Ik wist van jullie steun. Daardoor was ik blij en voelde ik me veilig, wat enorm belangrijk is voor gevangenen.’
Ebtisam al-Saegh werd op 3 juli opgepakt nadat ze getwitterd had over mishandeling in de Isa-vrouwengevangenis in de Bahreinse hoofdstad Manama. Ze werd onderworpen aan lange verhoren waar haar advocaat niet bij aanwezig mocht zijn. De autoriteiten beschuldigen haar van het verspreiden van valse informatie over Bahrein.
Amnesty voerde veelvuldig actie voor Al-Saeghs vrijlating. Het is niet duidelijk onder welke voorwaarden zij is vrijgelaten en hoe het nu verder gaat met de rechtszaak tegen haar. Zij loopt risico weer te worden opgepakt. Amnesty blijft erop aandringen dat de autoriteiten alle aanklachten tegen haar intrekken.

Geblinddoekt en geslagen
Ebtisam al-Saegh werkt voor een Bahreinse mensenrechtenorganisatie en sprak in maart nog bij de VN-mensenrechtenraad over de situatie in Bahrein. In  mei van dit jaar pakte de veiligheidsdienst haar op voor verhoor. Ze werd geblinddoekt, geslagen, geschopt en seksueel misbruikt. Daarna werd ze vrijgelaten, maar haar ondervragers zeiden dat ze moest stoppen met haar mensenrechtenwerk.
Toen zij in juli twitterde over mishandeling in de gevangenis, werd ze meteen weer opgepakt. Een maand lang werd ze iedere dag zo’n twaalf tot dertien uur verhoord.

Leiders Krimtataren vrij

Akhtem Chiygoz (rechts van het midden) en Ilmi Umerov (links van het midden), leiders van de Krimtataren, komen na hun vrijlating op 27 oktober aan in Kiev.Twee leiders van de Tataarse gemeenschap op de Krim zijn woensdag 25 oktober onverwachts vrijgelaten uit een Russische gevangenis op de Krim. Na eerst op het vliegtuig naar Turkije te zijn gezet, kwamen Ilmi Umerov en Akhtem Chiygoz vrijdag veilig aan in Kiev.
Ilmi Umerov en Akhtem Chiygoz zijn beide vicevoorzitter van de Mejlis, een belangenorganisatie van Krimtataren. De organisatie is door de Russische autoriteiten verboden omdat zij extremistisch zou zijn. Afgelopen september werden de mannen in schijnprocessen veroordeeld tot twee en acht jaar gevangenisstraf. Waarom en onder welke voorwaarden zij zijn vrijgelaten is onduidelijk. Wel is helder dat Umerov en Chiygoz verbannen zijn van de Krim. Zij hebben niets misdaan. Daarom zouden zij vrij moeten zijn terug te keren naar de Krim en uit te komen voor hun mening zonder bang te zijn voor vervolging.

Verbanning of gevangenschap
Umerov en Chiygoz zijn niet de enige Krimtataren die gevangenzitten omdat zij uitkwamen voor hun mening. Oksana Pokalchuk, directeur van Amnesty Oekraïne: ‘Het wordt steeds duidelijker dat er slechts twee opties zijn voor mensen die zich durven uit te spreken tegen de Russische bezetting van de Krim: verbanning of gevangenschap.’
Rusland bezette de Krim in februari 2014. Sindsdien zijn de Krimtataren en de Mejlis de voornaamste slachtoffers van politieke vervolging door de Russische autoriteiten.

Milieuactivist Madagaskar vrij

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/11/vlag-madagaskar.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatRaleva uit Madagaskar is op 26 oktober 2017 vrijgelaten. Dat gebeurde nadat de milieuactivist een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar opgelegd had gekregen. Raleva zal tegen deze straf in beroep gaan. Raleva was een maand eerder gearresteerd tijdens een openbare bijeenkomst die het Chinese mijnbouwbedrijf samen met het lokale districtshoofd had georganiseerd. Daar werden de bewoners geïnformeerd over de toestemming die het bedrijf had gekregen voor goudwinning. Toen Raleva vroeg of hij de papieren mocht zien, werd hij gearresteerd. Eerder was de vergunning ingetrokken na protesten waarbij het bedrijf werd beschuldigd van illegale mijnbouw.
Volgens Raleva’s advocaat werd zijn cliënt door het bedrijf verbaal bedreigd. Later werd hij beschuldigd van het ‘gebruiken van een valse titel’. Raleva zou zich ‘hoofd van het district’ genoemd hebben, maar dat ontkent hij. Aangezien het lokale districtshoofd ook bij de bijeenkomst aanwezig was, zou het opmerkelijk geweest zijn als Raleva zich die titel zou hebben toegeëigend.

Neerwaartse spiraal
In Madagaskar worden de mensenrechten steeds vaker geschonden. In juli 2017 maakte Amnesty melding van berichten over het platbranden van dorpen en buitengerechtelijke executies door leden van de veiligheidstroepen. Journalisten, mensenrechtenverdedigers en milieuactivisten zijn van mikpunt van intimidatie pesterijen. Geregeld worden zij valselijk beschuldigd van misdrijven met als doel hen het zwijgen op te leggen.
Aan de actie voor Raleva’s vrijlating deden 4.198 deelnemers aan Amnesty’s sms-acties mee.

Mauritanië: ter dood veroordeelde blogger vrijgelaten

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/11/224587.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatIn Mauritanië is blogger Mohamed Mkhtaïtir vrijgelaten. Hij zat bijna vier jaar in de dodencel, nadat hij eind 2014 de doodstraf opgelegd kreeg. Mkhtaïtir kreeg die straf omdat hij een ‘godslasterend’ bericht op Facebook had geplaatst. Hij had geschreven dat religie discriminatie niet mag rechtvaardigen. In een tweede blog schreef hij dat zijn artikel bedoeld was om zijn afkeuring te laten blijken over mensen die religie gebruiken om de leden van een kaste te kleineren.

Doodsbedreigingen
Na de publicatie van zijn blog gingen duizenden mensen de straat op en eisten de doodstraf voor Mkhtaïtir. Kort daarop werd hij gearresteerd en beschuldigd van afvalligheid. Tijdens de rechtszaak toonde Mkhtaïtir berouw en verklaarde dat het niet zijn bedoeling was geweest lichtzinnig over de profeet Mohammed te spreken. Desondanks kreeg hij de doodstraf opgelegd. In de gevangenis bleef hij doodsbedreigingen ontvangen. Zijn vader werd ontslagen en was gedwongen het land te verlaten.
Het doodvonnis werd omgezet in twee jaar gevangenisstraf en een boete van 145 euro. Omdat Mkhtaïtir die tijd al ruimschoots in de cel zat, werd hij meteen vrijgelaten.

Egypte: Ibrahim Halawa vrijgelaten

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/11/212572.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatVier jaar lang zat Ibrahim Halawa in Egypte in de gevangenis. De uit Ierland afkomstige Halawa was zeventien toen hij tijdens een vakantie in Caïro werd gearresteerd. Hij was verzeild geraakt in gewelddadige protesten tegen de afzetting van de toenmalige Egyptische president Morsi. Ook zijn drie zussen werden opgepakt, maar zij werden enige tijd later op borgtocht vrijgelaten.
Halawa werd ervan beschuldigd anderen te hebben aangezet om geweld te gebruiken en van relschoppen. Amnesty-onderzoekers bevestigden echter dat dit valse beschuldigingen zijn. Halawa en zijn zussen zochten tijdens de protesten bescherming in de Al Fath-moskee, die vervolgens werd bestormd door leden van de veiligheidstroepen.
Tijdens een massa-proces, waarbij bijna 500 verdachten terechtstonden, werd Halawa vrijgesproken. Het merendeel van de andere aangeklaagden werden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Na zijn vrijlating liet Ibrahim Halawa op Facebook weten: ‘Eindelijk, de dag dat ik de lucht zie zonder tralies, frisse lucht ruik, vrij kan rondlopen en lach uit het diepste van mijn hart.’

 

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/11/SaudiArabiaFlagPicture1.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatSaudi-Arabië: prominente schrijver vrijgelaten

Zuhair Kutbi, een prominente Saudische schrijver en commentator, is op 23 juni 2017 vrijgelaten. De voorwaarden voor zijn vrijlating zijn onbekend, maar het reisverbod dat hij eerder kreeg opgelegd blijft gehandhaafd evenals het verbod om via sociale media berichten te verspreiden.
Kutbi werd op 15 juli 2015 opgepakt. Op 21 december 2016 werd hij tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld met aansluitend een reisverbod voor vijf jaar, een boete van ruim 25.000 dollar en een verbod om gedurende vijftien jaar iets te schrijven of interviews in de media te geven. Ook moest hij zijn sociale media-accounts verwijderen. Vanwege gezondheidsproblemen waren twee van de vier jaar gevangenisstraf voorwaardelijk, maar de rechter benadrukte destijds dat hij die tijd ook in de cel zou moeten doorbrengen als hij weer in de fout zou gaan. Volgens het Strafhof heeft Kutbi de antiterrorismewet overtreden, onder meer door het ‘reduceren van het respect van de bevolking voor de wet’. Kutbi werd mogelijk gearresteerd vanwege opmerkingen die hij maakte tijdens een interview in het Saudische televisieprogramma Fi al-Samim. Hij uitte toen kritiek op de politieke onderdrukking in zijn land en pleitte voor hervormingen.

 

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/11/vlag-malaeisi%C3%AB.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatZaak Maleisische activiste gesloten

‘Ik wil Amnesty heel hartelijk bedanken voor alle brieven die naar de Maleisische regering zijn gestuurd, voor alle acties die er voor mij gevoerd zijn en voor de aandacht die er voor mijn zaak was. Dat zei de Maleisische Maria Chin Abdullah kort nadat de politie had bekendgemaakt dat haar zaak is gesloten. Eind vorig jaar zat ze tweeënhalve week vast.
Veiligheidswet gebruikt om kritiek tegen te gaan
Abdullah werd op 18 november 2016 opgepakt op beschuldiging van ‘pogingen om activiteiten te ondernemen die schadelijk zijn voor de parlementaire democratie’. De beschuldiging volgde nadat ze een bijeenkomst had georganiseerd over vrije en eerlijke verkiezingen. Ze zat achttien dagen vast waarvan tien dagen in eenzame opsluiting. Na haar vrijlating ontving ze verschillende doodsbedreigingen. In de Maleisische veiligheidswet is vastgelegd dat niemand gearresteerd mag worden vanwege ‘politieke activiteiten’ of ‘opvattingen’ en dat de wet alleen mag worden toegepast met betrekking tot de openbare orde en de nationale veiligheid. Het heeft er echter alle schijn van dat de arrestatie van Maria Abdullah bedoeld was om haar te intimideren en het zwijgen op te leggen.
Dat is niet gelukt. ‘We denken na over de volgende stappen die we gaan zetten. We zijn nog ver verwijderd van ons streven naar respect voor de mensenrechten en democratie in Maleisië, maar we zullen ons werk voortzetten’, liet de mensenrechtenactiviste weten.


November 2017

Chinese Su Changlan vrijgelaten

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/10/214385.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatVrouwenrechtenactivisten Su Changlan is 25 oktober 2017 vrijgelaten. Ze verdween in 2014 achter de tralies nadat ze via internet foto’s had gedeeld van de prodemocratische protesten in Hongkong. Pas in maart 2017 werd ze officieel tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege ‘het aanzetten tot staatsondermijning’. Omdat ze al drie jaar in voorarrest zat, heeft ze daarmee haar straf uitgezeten en is nu vrijgelaten.
Su Changlan sprak haar steun uit voor de oproepen voor meer democratie in Hongkong, waar in 2014 massaal voor werd gedemonstreerd. Ook zette ze zich in voor de rechten van vrouwen en migrantenkinderen. Tijdens haar gevangenschap verslechterde de gezondheidstoestand van Su sterk door  de slechte omstandigheden waaronder ze werd vastgehouden. Ze deelde een cel van 10 bij 8 meter met vijftig tot zeventig andere gevangenen en had een slaapplaats van slechts 50 cm breed. Met de hygiëne was het slecht gesteld. Doordat ze onvoldoende medische zorg kreeg, kampt Su Changlan nu met problemen aan haar hart, lever en gal.
Tijdens haar detentie mocht Su Changlan lange tijd geen bezoek van familieleden ontvangen. Pas een jaar nadat ze was opgepakt kon een advocaat met Su spreken. Haar echtgenoot en haar broer, die openlijk actievoerden voor haar vrijlating, werden ook opgepakt en een maand vastgezet.

Op dit moment is nog niet bekend of de chinese overheid Su Changlan beperkingen zal opleggen die de hereniging met haar familie en het verkrijgen van een adequate medische behandeling bemoeilijken.

Turkije: Amnesty-directeur Turkije op borgtocht vrij

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2016/12/petitie-Turkije.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatGisteravond besloot een rechtbank in Istanbul om acht mensenrechtenverdedigers vrij te laten. Het gaat onder meer om de directeur van Amnesty Turkije, Idil Eser, de Duitse activist Peter Steudtner en de Zweed Ali Gharavi. Zij mogen de rechtszaak in vrijheid afwachten.
Eerder al werden twee activisten in de zaak voorwaardelijk vrijgelaten. De voorzitter van Amnesty-Turkije, Taner Kılıç, zit nog vast. De rechtszaak tegen hem gaat vandaag van start in Izmir.
Uiteraard blijven we doorgaan met acties totdat Taner Kılıç ook wordt vrijgelaten en alle aanklachten tegen de Turkse mensenrechtenverdedigers zijn ingetrokken.
Vandaag vieren we dat onze vrienden en collega’s voor de eerste keer in bijna vier maanden weer bij hun familie kunnen zijn en in hun eigen bed kunnen slapen.

Executie van Amerikaan Clinton Young van de baan!

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/10/Clinton_1080_WEB.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatDe executie van Clinton Young zou op 26 oktober in de staat Texas plaatsvinden. Maar na inzet van talloze mensen en organisaties kwam er op 18 oktober eindelijk goed nieuws. De executiedatum is ingetrokken en de executie is voorlopig van de baan.
De advocaten van Clinton Young verzamelden de afgelopen tijd een grote hoeveelheid nieuwe informatie. De Nederlandse filmmaker Jessica Villerius maakte een documentaire over zijn zaak en legde zelf een getuigenis af over dubieuze verklaringen die verdachten voor haar camera deden.  Er komt nu een nieuwe hoorzitting op basis van een claim die de advocaten hebben ingediend. Amnesty voerde de afgelopen tijd net als organisaties als The Clinton Young Foundation en Save An Innocent Life, actie voor een eerlijke berechting van Clinton Young.
We bedanken de ruim 40.000 mensen die meededen aan de actie! We blijven Youngs zaak uiteraard nauwlettend volgen en komen zeker weer in actie zodra dit nodig is.

De zaak van Clinton Young
Clinton Young wordt verdacht van twee moorden die in 2001 in Texas werden gepleegd. Hoewel Young, toen 18 jaar oud, bij beide incidenten aanwezig was, is het onduidelijk of hij de moorden heeft gepleegd. Zijn veroordeling is enkel gebaseerd op een verklaring van medeverdachte David Page, terwijl het forensisch bewijs die verklaring niet ondersteunt. Page zei later dat hij er alles aan had gedaan om Young zo verdacht mogelijk te maken om zelf strafvermindering te krijgen.
Verzachtende omstandigheden omtrent Youngs gewelddadige jeugd en mentale gezondheid werden in de rechtszaak ter zijde geschoven. Tot de dag van vandaag zegt Clinton Young onschuldig te zijn.


Meer dan 400.000 handtekeningen binnen voor referendum Sleepnetwet

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/10/still.png?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatOp sleepwet.nl zijn 407.582 handtekeningen verzameld! Dankzij het initiatief van vijf Amsterdamse studenten komt er dus zeer waarschijnlijk een referendum over de Sleepwet. Maandag 16 oktober brachten de studenten de laatste dozen met formulieren naar het kantoor van de Kiesraad in Heerlen.
Het is nu aan de Kiesraad om te kijken of er ten minste 300.000 geldige steunbetuigingen zijn, de drempel voor een raadgevend referendum. De Kiesraad verwacht op 1 november uitsluitsel te kunnen geven.


Oezbekistan: Activist vrijgelaten

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/10/61618.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatOp 3 oktober 2017 kon de Oezbeekse mensenrechtenverdediger Azam Farmonov zijn vrouw, dochter (13) en zoon (11) weer in de armen sluiten. Hij had bijna twaalf jaar vastgezeten en zou nog drie jaar moeten uitzitten. Azam Farmonov kwam op vreedzame wijze op voor de rechten van boeren. Volgens hen hadden lokale functionarissen zich schuldig gemaakt aan corruptie en afpersing.
In 2006 werd Azam Farmonov tot negen jaar celstraf veroordeeld na een verzonnen aanklacht over afpersing. Tijdens zijn detentie werd Farmonov gemarteld, maar desondanks weigerde hij een bekentenis te ondertekenen. Hij werd in een gevangenis in het noordwesten van Oezbekistan geplaatst, meer dan duizend kilometer van zijn familie vandaan. Het detentiecentrum staat bekend onder de naam ‘doodszone’, vanwege de extreem barre weersomstandigheden en zware gevangenisomstandigheden. Farmonov werd herhaaldelijk gemarteld en kampte met nierproblemen die verergerden door de grote kou tijdens de winter.
In 2015 zou Farmonov vrijkomen, maar zijn straf werd met vijf jaar verlengd. Hij zou de gevangenisregels hebben overtreden. De Oezbeekse autoriteiten gebruiken dit argument vaker om de celstraf van gevangenen te verlengen. Soms betekent dit dat er in praktijk levenslang wordt opgelegd. Farmonov merkte dat de gevangenisomstandigheden verbeterden toen president Mirzioiev aan de macht kwam nadat zijn voorganger Karimov was overleden. Het gevangenisleven werd dragelijker en veel gevangenen werden vrijgelaten.
Amnesty voerde actie voor Farmonovs vrijlating, onder meer tijdens de Schrijfmarathon van 2009.Oktober 2017

 Yusman uit Indonesië vrij!

Yusman was 16 jaar toen de politie hem in 2012 oppakte voor moord. Hij kreeg de doodstraf na een oneerlijk proces. Nu is hij vrij. Hij bedankt iedereen die voor hem in actie kwam.

 

Journalisten en activisten Myanmar vrij

Op 1 september kwamen in Myanmar de journalisten Pyae Phone Aung (L) en Thein Zaw (C) vrijOp 1 september trok het leger van Myanmar de klachten tegen een aantal journalisten en activisten in en liet hen vrij. Onder hen waren mensen voor wie Amnesty eerder actie voerde.
Zo stuurden 1.515 mensen vanuit Nederland e-mails naar de Myanmarese autoriteiten voor vrijlating van de journalisten Lawi Weng, Aye Nai and Pyae Phone Aung. Zij waren op 26 juni gearresteerd vanwege contact met de gewapende groepering TNLA. Voor een reportage waren zij afgereisd naar een gebied in het noorden van Myanmar waar deze groepering de macht heeft. Ook de activist Htin Kyaw kwam vrij. Deze leider van de Beweging voor Democratische Hedendaagse Strijdkrachten was in oktober 2016 gearresteerd omdat hij kritiek leverde op het Myanmarese rechtssysteem. De aanklachten tegen de journalisten Kyaw Min Swe and Kyaw Zwar Naing, die eerder al op borgtocht vrijkwamen, werden eveneens ingetrokken. Zij waren op 2 juni opgepakt omdat een van de twee in een satirisch artikel de spot had gedreven met een propagandafilm van het leger.
De reden die het leger gaf voor de reeks vrijlatingen: ‘Om samen door te blijven werken aan het nationale belang van het land en de bevolking, heeft de Tatmadaw (het leger) besloten al het personeel en de media te vergeven en de aanklachten tegen hen in te trekken.’

 Sudanese mensenrechtenverdediger na acht maanden vrij

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/08/sudan3-1.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatOp 29 augustus werd Mudawi Ibrahim Adam samen met vijf andere mensenrechtenverdedigers vrijgelaten. Hij werd vastgehouden op grond van zes verzonnen aanklachten, waaronder ‘het ondermijnen van het grondrechtelijk systeem’. Hiervoor kon hij de doodstraf of een levenslange celstraf krijgen. Alle aanklachten zijn inmiddels ingetrokken.
Mudawi is inmiddels herenigd met zijn familie. Amnesty is enorm opgelucht dat Mudawi weer een vrij man is. Dank aan iedereen die actie voor hem voerden.

 

Ugandese activist dr. Stella Nyanzi: ‘bedankt, jullie acties gaven mij kracht’

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/08/238772.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatRuim drie maanden na haar voorwaardelijke vrijlating stuurde de Oegandese activist Dr Stella Nyanzi Amnesty een bericht. Ze heeft de afgelopen tijd nodig gehad om alles te laten bezinken. Sinds ze in het openbaar president Museveni en zijn vrouw opriep hun verkiezingsbelofte na te komen, staat ze te boek als criticaster van de overheid.
Stella Nyanzi is docent op het Universitair Instituut voor Sociaal Onderzoek in Kampala. Op sociale media bekritiseerde ze de presidentsvrouw, die tevens minister van Sport en Onderwijs is, nadat deze had aangekondigd dat er geen geld beschikbaar zou komen om meisjes op school gratis maandverband te geven. Dit was een verkiezingsbelofte van haar man president Museveni ten tijde van zijn herverkiezing. Veel jonge meisjes missen onderwijs in de periode dat ze ongesteld zijn; vaak is er in het gezin geen geld om maandverband te kopen. Nadat de presidentsvrouw weigerde de meisjes te helpen, zette Nyanzi zelf een fondsenwervingscampagne op om geld in te zamelen voor maandverband. Enige tijd later werd ze gearresteerd. Na een maand gevangenschap kwam ze op borgtocht vrij.
Aan Amnesty schrijft Stella Nyanzi: ‘Ik wil jullie hartelijk bedanken voor de steun en solidariteit tijdens mijn moeilijke dagen in de gevangenis en de brede bekendheid die jullie aan mijn zaak hebben gegeven. Toen ik in de gevangenis het bericht kreeg dat er een spoedactie voor mij was uitgegaan, gaf me dit enorm veel kracht. Ik ben dankbaar dat jullie je uitspraken tegen mijn gevangenschap. Jullie gezamenlijke acties hebben ervoor gezorgd dat de details van mijn zaak bij een groter publiek bekend werden en verhoogde de druk op de autoriteiten van Oeganda om actie te ondernemen. Hartelijk dank daarvoor.’

 Palestijn Qatamesh vrijgelaten

Ahmad QatameshNa drie maanden gevangenschap hebben de Israëlische autoriteiten op 13 augustus 2017 Ahmad Qatamesh vrijgelaten. Tegen de Palestijnse professor was geen aanklacht ingediend. Het is waarschijnlijk dat Qatamesh’ detentie samenhangt met zijn vreedzame politieke activiteiten, aangezien hij alleen gebruikmaakte van zijn recht op vrije meningsuiting. Qatamesh zat in administratieve detentie, waarbij mensen worden vastgehouden zonder dat er een rechtszaak is geweest. Ahmad Qatamesh: ‘Het systeem van administratieve detentie is een middel om iemand het zwijgen op te leggen en te isoleren. Het is een systeem dat ontkent dat mensen het recht hebben zichzelf te verdedigen, dat ervoor zorgt dat ze niet eens mogen weten welke aanklachten er tegen hen zijn ingediend. Ik ben niet gewelddadig en ik propageer geen geweld. Ze vrezen dan ook niet mijn geweld, ze vrezen mijn ideeën en analyses. Ik heb meer dan achtenhalf jaar in administratieve detentie gezeten, de laatste keer drie maanden omdat ik weigerde mijn mond te houden. Ik dank allen die me steunen uit de grond van mijn hart. Ik waardeer het dat zelfs mensen ver weg zich uitspraken voor het verdedigen van de mensenrechten en tegen het voortdurende gebruik van administratieve detentie door Israël.’

 Sudanese arts vrijgelaten

Artsen van de Sudanese CCSD, die opkomt voor hun belangenMohamad Yasin Abdalla is op 24 augustus 2017 vrijgelaten. Er was geen aanklacht ingediend tegen de voorzitter van de organisatie van Sudanese artsen (CCSD). Wel werd bekendgemaakt dat Abdalla en zijn collega’s een illegale instelling vormden die het gezondheidssysteem van het land bedreigde. Samen met Abdalla werden ook 28 artsen opgepakt.
Op het moment van de arrestatie namen de artsen deel aan een demonstratie van de CCSD. Daarin werd opgeroepen voor gratis behandeling voor ernstig zieken en voor kinderen jonger dan vijf jaar en om betere medische apparatuur. In het gebouw waar Abdalla gevangengehouden werd zijn de cellen klein – 4 bij 5 meter – en worden er vaak 25 tot 30 gedetineerden in ondergebracht. Het is gebruikelijk dat zij 24 uur per dag in de cel moeten doorbrengen en slechts twee keer per dag naar de wc mogen.

 Arkansas (VS) zet doodstraf om

Benodigdheden voor de doodstraf door middel van injecties, zoals uitgevoerd in de Verenigde StatenOp 25 augustus 2017 maakte de gouverneur van Arkansas bekend dat hij het doodvonnis van Jason McGehee wil omzetten naar een levenslange celstraf. Het vonnis zou 27 april 2017 worden voltrokken, maar een federale rechter hield dat toen tegen. Tot april dit jaar had de Amerikaanse staat Arkansas al bijna twaalf jaar geen executies uitgevoerd, maar voor die maand stonden er maar liefst acht gepland. Die haast werd gemaakt omdat een van de middelen die bij een executie per injectie wordt toegediend, bijna de uiterste houdbaarheidsdatum had bereikt. Vier executies werden uitgevoerd. Jason McGehee werd in 1998 veroordeeld vanwege moord. De rechter die hem ter dood veroordeelde, noemde die straf begin dit jaar ‘buitensporig’. Een voormalig hoofd van de gevangenis onderschreef dit en verwees daarbij naar het uitzonderlijk goede gedrag van McGehee in de gevangenis.

 China: vrijlating activisten die Xiaobo herdachten

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/08/memorial_LiuXiaobo_1000x400.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatDe Chinese politie heeft zes activisten – Wei Xiaobing, He Lin, Liu Guangxiao, Li Shujia, Wang Meiju en Qin Mingxin – vrijgelaten. De zes werden in juli 2017 opgepakt nadat zij een herdenking organiseerden voor de overleden Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo. Deze prominente mensenrechtenverdediger zat jarenlang onterecht vast en overleed op 13 juli 2017. De activisten kregen wel een reisverbod van zes maanden opgelegd.
De herdenking werd rechtstreeks uitgezonden door een televisiezender in Hongkong. De activisten riepen ‘Liu Xiaobo, rust in vrede’ en ‘Laat Liu Xia vrij’, om zijn vrouw te steun. De activisten deelden het beeldmateriaal op sociale media. Ze werden vastgehouden op verdenking van ordeverstoring.
Amnesty voerde begin augustus actie voor hun vrijlating.

September 2017

Venezolaanse gewetensgevangene mag straf thuis uitzitten
https://pbs.twimg.com/media/DFGFTK5W0AEuxu1.jpg
Leopoldo López kreeg in 2015 ruim dertien jaar celstraf omdat hij een anti-regeringsdemonstratie organiseerde. Hij zit sinds 8 juli thuis zijn straf uit. Iedereen bedankt die actie voor hem voerde.

Zowel de VN-Werkgroep inzake Willekeurige Detentie als Amnesty International beschouwen López als gewetensgevangene. Amnesty vindt dat zijn huisarrest onmiddellijk en onvoorwaardelijk moet worden opgeheven. López’ arrestatie was willekeurig, de aanklachten tegen hem zijn nooit bewezen en zijn straf was duidelijk politiek gemotiveerd.Erkin Musaev (Oezbekistan) na elf jaar vrijgelaten

De Oezbeek Erkin Musaev is na elf jaar gevangenschap vrijgelaten. Musaev werd beschuldigd van spionage. Hij ‘bekende’ uiteindelijk, volgens zijn familie na langdurige marteling. Zo’n bekentenis is niet rechtsgeldig maar werd door de rechtbanken toch als bewijs geaccepteerd. Na drie oneerlijke processen kreeg hij twintig jaar strafkamp opgelegd. Op 10 augustus 2017 werd hij in opdracht van de president van Oezbekistan vrijgelaten. Amnesty voerde tijdens de Schrijfmarathon van 2014 massaal actie voor Musaev. In een dankbrief liet hij ons weten:

Erkin MusaevIk wil mijn diepste dankbaarheid overbrengen aan alle Amnesty-activisten en iedereen die mij en mijn familie in deze moeilijke tijd hebben gesteund. Hoewel de autoriteiten tot mijn frustratie weigerden mij de solidariteitsbrieven te geven, veranderde de houding van de leiding van het kamp waar ik zat. Met name de werknemers van het kamp behandelden me beter en ik kreeg veel minder zwaar werk te doen. Jullie hebben hoop gegeven aan iedereen in het kamp. Dit is niet alleen mijn overwinning, maar ook die van iedereen die ten onrechte is gestraft.’


Musaev (1967, vader van twee kinderen) werkte voor het Oezbeekse ministerie van Defensie. In 2004 stapte hij over naar het Partnership for Peace-programma van de NAVO en daarna naar het VN-Ontwikkelingsprogramma UNDP. In 2006 kregen veel NAVO- en VN-medewerkers in Oezbekistan lange gevangenisstraffen op beschuldiging van fraude, verraad en machtsmisbruik. Dit gebeurde na internationale kritiek op Oezbeeks overheidsingrijpen bij een demonstratie waarbij honderden doden vielen.


Pastoor vrij uit Noord-Koreaans werkkamp

Lim Hyeon-soo, aged 62, is a pastor of a church in Toronto, Canada. He has made more than 100 trips to North Korea on humanitarian missions since 1997. He was convicted of “plotting to overthrow the government” in December 2015 after spending almost one year in detention, and was sentenced to life in prison in hard labour. He spent the past two years inDe 62-jarige pastoor Lim Hyeon-soo uit Canada is na ruim tweeënhalf jaar vrijgelaten uit een werkkamp in Noord-Korea. In 2015 werd hij veroordeeld tot levenslange gevangenschap met zware arbeid omdat hij de regering omver zou willen werpen. Lim zal snel terugkeren naar zijn familie in Canada.
Lim Hyeon-soo werd op 9 augustus vrijgelaten om gezondheidsredenen. Tijdens zijn gevangenschap werd hij telkens overgeplaatst naar het ziekenhuis omdat hij er een hele reeks aandoeningen ontwikkelde. Zo lijdt hij aan ondervoeding, een hoge bloeddruk, artrose en maagklachten.
De afgelopen jaren hebben de autoriteiten van Noord-Korea een flink aantal geestelijken veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor misdrijven als ‘subversie’ en ‘spionage’. Vaak waren de rechtszaken oneerlijk en was er geen bewijs tegen hen. Lim Hyeon-soo werd in 2015 veroordeeld nadat hij sinds 1997 Noord-Korea meer dan honderd keer had bezocht tijdens humanitaire missies.


Zes keer goed nieuws in één week!


Vaak zijn we brengers van slecht nieuws. Maar gelukkig waren er afgelopen week ook positieve doorbraken in zaken waarvoor we ons hebben ingezet. Mede dankzij jullie acties werden activisten vrijgelaten, gevangenisomstandigheden verbeterd en werd een uitzetting voorkomen. Zes keer goed nieuws dat deze week bekend werd.

1. Mensenrechtenverdediger Valentina Cherevatenko vrijgesproken

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/08/241153-1-e1501824822889.jpg?w=2787&h=1506&fit=crop
De aanklacht tegen Russische Valentina Cherevatenko is ingetrokken. Zij was de eerste mensenrechtenverdediger die in Rusland op grond van de Buitenlandse Agentenwet werd aangeklaagd. Zij kon tot twee jaar celstraf worden veroordeeld.
Het verhaal achter dit nieuws is zeer opmerkelijk. 2. ‘Homoverdachten’ uit Bangladesh vrijgelaten

Human Rights Are My Pride
Op 21 juli kwamen in Bangladesh vijf mannen die waren aangeklaagd voor een drugsmisdrijf op borgtocht vrij. Waarschijnlijk was de echte reden voor hun arrestatie dat zij verdacht worden van homoseksualiteit. Alle 28 mannen die twee maanden geleden werden gearresteerd tijdens een feest nabij Dhaka zijn nu vrij.


3. Uitzetting Ali Feruz uitgesteld

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/08/242199.jpg?w=4966&h=3310&fit=cropWe vroegen je om in actie te komen voor journalist en activist Ali Feruz. Jouw actie had positief resultaat. Hij mag voorlopig niet worden uitgezet naar Oezbekistan. Dit is een positieve stap, maar zijn situatie blijft zorgwekkend.

 

 

4. Priester Sri Lanka niet langer door politie lastiggevallen

Sri Lankan priest, Father Elil Rajendram, is being harassed by the police over his efforts to help families memorialize their loved ones lost during the armed conflict.Een rechtbank in Sri Lanka heeft geoordeeld dat priester Elil Rajendram niet langer door de politie mag worden verhoord. Rajendram werd herhaaldelijk door de politie ondervraagd en lastiggevallen. Die intimidaties hingen samen met de inzet van Rajendram voor families die hun naasten willen gedenken die vielen tijdens de burgeroorlog die van 1983 tot 2009 op het eiland woedde.

 

5. Omstandigheden gevangen journalist Azerbeidzjan verbeterd

De journalist Aziz Orujov uit Azerbeidzjan zit vast voor verzonnen aanklachten.Een week nadat we actie voerden voor de kritische onderzoeksjournalist Aziz Orujov uit Azerbeidzjan is zijn situatie verbeterd. Hij mag naar buiten en bezoek ontvangen van zijn familie.
We voeren nog steeds actie voor zijn vrijlating.

 6. Egyptische gewetensgevangene vrijgelaten

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/08/DFwWokKXkAE8bmy.jpg?w=725&h=1162&fit=cropDe Egyptische mensenrechtenverdediger Tarek Hussein werd op 27 juli vrijgelaten. De politie hield hem veertig dagen lang zonder aanklacht of contact met de buitenwereld gevangen. Hij werd opgesloten in overvolle, onhygiënische cellen met slechte ventilatie, waar hij rottend eten kreeg. Hussein is weer herenigd met zijn familie.

Juli/augustus 2017

Saudische vrouwenrechtenactiviste Loujain al-Hathloul weer vrij

© Amnesty International ArgentiniëGoed nieuws! De Saudische vrouwenrechtenactiviste Loujain al-Hathloul is vrijgelaten. Eerder deze week werd zij opgepakt vanwege haar strijd voor vrouwenrechten. Dit was niet de eerste keer: al eerder zat zij tien weken vast omdat ze het verbod op autorijden voor vrouwen in Saudi-Arabië negeerde. 

 Chinese activisten op borgtocht vrij


Hua Haifeng en twee andere Chinese activisten zijn op borgtocht vrijOp 28 juni 2017 werden de Chinese activisten Hua Haifeng, Li Zhao en SuHeng op borgtocht vrijgelaten. Zij waren eind mei opgepakt omdat ze onderzoek deden naar de arbeidsomstandigheden in schoenenfabrieken van Huajian, waar onder meer schoenen voor het merk van IvankaTrump worden geproduceerd.
Mongolië schaft de doodstraf af


Vlag van MongoliëAls 105e land ter wereld schaft Mongolië de doodstraf af voor alle misdaden. De wrede en onmenselijke straf is per 1 juli uit het Wetboek van Strafrecht geschrapt.Het vormt het einde van een proces dat begon in januari 2010, toenpresident TsakhiagiinElbegdorj alle doodstraffen omzette in andere straffen en een moratorium op executies aankondigde. De laatste terechtstelling vond plaats in 2008. Sinds de oprichting van de lokale Mongoolse Amnesty-sectie in 1994, heeft Amnesty continu actie gevoerd voor afschaffing van de doodstraf.

 

Malediven: socialmedia-activist uit de gevangenis

Thayyib ShaheemDe Maldivische activist ThayyibShaheem is op 17 april vrijgelaten. Hij had een maand in voorarrest gezeten op beschuldiging van ‘paniek zaaien’ op social media, waar hij kritiek had uitgeoefend op een vastgoedproject.
Hoewel Shaheem officieel nooit in staat van beschuldiging is gesteld, werd hij vrijgelaten op voorwaarde dat hij zich verder onthoudt van kritiek op de overheid en 60 dagen lang het land niet zal verlaten. Shaheem is een prominente socialmedia-activist in de Malediven en steunt de oppositiepartij Maldives Democratic Party (MDP).

 

Homohuwelijk in Taiwan stapje dichterbij

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/05/RTX37CD8.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatEen historische uitspraak van het Taiwanese hoogste gerechtshof betekent dat het land het eerste in Azië kan worden waar mensen van hetzelfde geslacht kunnen trouwen.
Het Constitutioneel Hof van Taiwan oordeelde vandaag dat de huidige huwelijkswetgeving ongrondwettelijk is en discriminerend voor stellen van hetzelfde geslacht. De rechters hebben de wetgever twee jaar de tijd gegeven om de wet aan te passen. Dit is een enorme stap voorwaarts voor LHBTI-rechten in Taiwan. Hopelijk zullen andere Aziatische landen dit goede voorbeeld volgen.

 

Petr Jezek, Hassan Kodi en Abdulmonem Abdumawla uit SudanSudan: draconische gevangenisstraffen voor drie christenen opgeheven

De Sudanese president Omar al-Bashir heeft gratie verleend aan PetrJezek, Hassan A. Kodi en AbdulmonemAbdumawla. De drie waren oorspronkelijk veroordeeld tot gevangenisstraffen van tussen de 12 jaar en levenslang.
Jezek, Kodi en Abdumawla waren in december 2015 gearresteerd. Ze hielpen Ali OmarMousaHassaba-Allah, een student uit Darfur,  bij zijn medische behandeling.  Hij was ernstig gewond geraakt door een molotovcocktail tijdens gewelddadige studentendemonstraties bij een universiteit in de hoofdstad Khartoum in december 2013. Hij had zware brandwonden opgelopen aan zijn gezicht, nek, borst en handen.
De Tsjechische journalist en zendeling Jezek werd schuldig bevonden aan ‘spionage’ en veroordeeld tot levenslang. Kodi, dominee en secretaris-generaal van de Sudanese Church of Christ, en Abdumawla, een activist, kregen celstraffen van 12 jaar voor ‘hulp bij het plegen van een misdrijf’.


Togo: plaatselijk leider SaloméeAbalodo uit de gevangenis

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/05/Flag_of_Togo_org.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatDe Togolese autoriteiten hebben op 12 mei SaloméeAbalodo vrijgelaten. Ze had een maand vastgezeten, omdat ze gevraagd had een eind te maken aan het buitensporige geweld tegen demonstranten.

 

 

 


Juni 2017

4.6 million actions for Write for Rights!

Amnesty supporters around the world outdid themselves this Write for Rights 2016.
https://infopunt.amnesty.nl/sites/default/files/images/DAFS/DRC%20en%20CA/w4r_2.pngTogether, you wrote an amazing 4,660,774 letters, emails, tweets and much more. Among those messages were words of support that made all the difference to the many whose rights we were writing for. Here are just a few of their personal thankyou notes to you.

www.amnesty.org/en/latest/campaigns/2017/04/over-4-million-messages-for-write-for-rights/Update Schrijfmarathon 2016

Mensen met albinisme in Malawi

Via onderstaande link kunt u lezen hoe het op dit moment gaat met de mensen waarvoor we tijdens de schrijfmarathon van 10 december 2016 geschreven hebben.

https://www.amnesty.nl/actueel/hoe-gaat-met-mensen-voor-wie-we-schreven-tijdens-schrijfmarathon?

 

Peru: mensenrechtenverdediger Máxima Acuña in het gelijk gesteld

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/04/M%C3%A1xima-Acuna-krijgt-de-brieven.jpg?w=1280&h=855&fit=crop
Met een uitspraak van het hooggerechtshof van Peru is een einde gekomen aan de rechtszaak tegen mensenrechtenverdediger Máxima Acuña. Er liep een zaak tegen haar omdat ze weigerde haar grond af te staan aan een mijnbouwbedrijf.
Een van ’s werelds grootste mijnbouwbedrijven, Yanacocha, wilde op haar grond goud en koper delven. Máxima Acuña weigerde echter haar grond af te staan, omdat het mijnafval de meren in de omgeving ernstig zou vervuilen. Hierdoor zou de watervoorziening en het leefmilieu van duizenden mensen ernstig worden aangepast. Yanacocha beschuldigde Acuña er vervolgens van niet de rechtmatige eigenaar van de grond te zijn. Het komt in Peru vaker voor dat mensen die voor hun grondrechten opkomen van een strafbaar feit worden beschuldigd, hoewel daarvoor bewijs ontbreekt. Vervolgens wordt een rechtszaak begonnen om deze mensenrechtenverdedigers fysiek, emotioneel en financieel uit te putten en zwart te maken.
Ook in de zaak tegen Máxima Acuña besloot de openbaar aanklager het proces voort te zetten, ook al was er geen bewijs dat zij het land onrechtmatig in gebruik had of dat zij geweld had gebruikt. Wat de verdediging van Acuña lastig maakte, was dat zij gestigmatiseerd was: er waren valse geruchten verspreid dat zij haar mensenrechtenwerk gebruikte om zich te verrijken. Mijnbouwbedrijf Yanacocha versterkte het negatieve beeld door haar te beschuldigen van landbezetting.
Amnesty is van mening dat het besluit om de zaak voort te zetten een tactiek is om Acuña te intimideren en haar mensenrechtenwerk te belemmeren. Dit is een oneigenlijk gebruik van het rechtssysteem.

Actie voor Acuña tijdens Schrijfmarathon 2016
Na bijna vijf jaar juridisch getouwtrek is de zaak nu gesloten. Amnesty International voerde tijdens de Schrijfmarathon 2016 wereldwijd actie voor Acuña. De Peruaanse regering werd opgeroepen haar te beschermen en te voorkomen dat zij haar grond zou moeten verlaten. Máxima Acuña kreeg in februari dit jaar uit Amnesty-medewerkers meer dan 150.000 steunbetuigingen overhandigd.

UEFA vraagt garanties voor mensenrechten bij toewijzing EK 2024

Bouwsteigers in de Qatarese hoofdstad Doha, waar vooral buitenlandse arbeiders de infrastructuur voor het WK voetbal van 2022 aanleggen, onder vaak mensonterende omstandighedenIn de toewijzingsprocedure voor het EK voetbal in 2024 hanteert de Europese voetbalbond UEFA voor het eerst criteria voor het respecteren van de mensenrechten en het tegengaan van corruptie. Duitsland en Turkije zijn de enige twee kandidaten voor de organisatie van het toernooi.
De twee landen moeten uiterlijk in april 2018 hun bidbook inleveren. Dat moet voldoen aan de voorwaarden die de UEFA stelt in haar Euro 2024 Toernooi-eisen. Dat document bevat het hoofdstuk ‘Politieke, maatschappelijke en milieu-aspecten’, waarin expliciete eisen op het gebied van mensen- en kinderrechten en anti-corruptiemaatregelen zijn opgenomen, in navolging van soortgelijke initiatieven van de Wereldvoetbalbond FIFA en het Internationaal Olympisch Comité.

Cruciale stap
De Sports and Rights Alliance (SRA) noemt de beslissing van de UEFA een cruciale eerste stap bij het voorkomen van misbruik en corruptie rond het evenement. De nieuwe bidding-procedure van de UEFA is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de SRA. De SRA en andere organisaties lobbyen bij de internationale sportorganisaties om mensenrechtenschendingen en corruptie te bestrijden. Zo vond er tijdens de voorbereidingen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 bruut politiegeweld plaats en werden mensen gedwongen hun huizen te verlaten, en worden arbeidsmigranten in Qatar – waar ze stadions en infrastructuur bouwen voor de WK voetbal in 2022 – uitgebuit.
Sports and Rights Alliance
De SRA is een coalitie van mensenrechtenorganisaties, sportorganisaties en vakbonden, waaronder Amnesty Nederland, Amnesty UK, Human Rights Watch, Football Supporters Europe en de International Trade Union Confederation. De SRA streeft ernaar dat sportorganisaties en grote sportevenementen de mensenrechten en het milieu respecteren, en anti-corruptiemaatregelen treffen.

Sudan laat drie activisten van de oppositie vrij

Vlag SudanIn Sudan zijn drie leden van de politieke oppositie vrijgelaten. Er is geen aanklacht tegen hen ingediend. Mohamed Hassan el-Bushi, Amin Saad en Motaz al-Ajail zaten sinds begin dit jaar vast, zonder dat ze in staat van beschuldiging waren gesteld.
De drie waren vermoedelijk opgepakt vanwege hun politieke activiteiten en steun aan de protesten tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering eind 2016. El-Bushi is lid van de Sudanese Ba’ath Partij, Saad is media-secretaris van de socialistische Democratische Unionistische Partij/HASHAD, en Al-Ajail is lid van de Sudanese Communistische Partij.
In november en december vorig jaar werd er in het hele land gestaakt, als protest tegen de prijsstijgingen van brandstof, elektriciteit, vervoer, eten en medicijnen, en de bezuinigingen die de regering daarop doorvoerde. De drie activisten zijn dankbaar dat Amnesty voor hen in actie kwam.

Mexico past martelwet aan

Het Mexicaanse parlement heeft op 19 april 2017 aanpassingen op een bestaande martelwet goedgekeurd. Deze laatste versie van de wet is verbeterd op alle vier de punten waar Amnesty International eerder kritiek op had.
De wet werd eigenlijk al in april 2016 goedgekeurd door de senaat, maar later dat jaar werden er toch nog vier wijzigingen in aangebracht zonder de burgers erbij te betrekken. Door de druk van Amnesty International, de VN en de Mexicaanse burgers is er nu een definitieve versie van de wet opgesteld waarin die vier punten zijn aangepast.
Deze versie heeft wat tekortkomingen, maar is voor een groot deel in lijn met de internationale mensenrechtenstandaard en daarmee een belangrijke stap in de goede richting. Amnesty International vindt het een verbetering ten opzichte van de federale wet omtrent martelen uit 1991, die vervangen zal worden door deze nieuwe wet.
Op dit moment ligt de wet in afwachting van goedkeuring bij de senaat.


Iraanse filmmaker Keywan Karimi vrij

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/05/234952.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatKeywan Karimi is op 19 april 2016 vrijgelaten nadat hij bijna vijf maanden in de Evin-gevangenis in Teheran zat. De Iraanse filmmaker was een gewetensgevangene, die alleen maar vastzat omdat hij voor zijn mening uitkwam.
Karimi werd op 13 oktober 2015 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor het ‘beledigen van de islamitische onschendbaarheid’ en tot 223 zweepslagen vanwege ‘onwettige relaties’. De eerste aanklacht hield verband met een videoclip die op zijn computer stond, het tweede vonnis kreeg Karimi omdat hij samen was met een vriendin die geen hoofddoek droeg.

De advocaat van Karimi heeft tegen lokale media gezegd dat het om een voorwaardelijke vrijlating gaat met een proeftijd tot oktober 2017. De geselingen kunnen nog op elk moment worden  uitgevoerd.
Amnesty International voerde schrijfacties voor Karimi’s vrijlating. 


Mei 2017

Salar Shadizadi uit Iran na 10 jaar vrijgelaten uit dodencel

Salar ShadizadiSalar Shadizadi werd in 2007 op 15-jarige leeftijd ter dood veroordeeld voor het neersteken van een vriend. Amnesty voerde sinds juli 2015 actie tegen zijn executie. Gisteren werd hij vrijgelaten.
Het besluit om Salar Shadizadi ter dood te veroordelen was verbazingwekkend. Zeker aangezien Iran verdragen heeft ondertekend die de doodstraf verbieden voor misdrijven begaan door minderjarigen.
Oneerlijk proces
Het proces tegen Shadizadi verliep niet op eerlijke wijze. Hij zou tijdens verhoren zijn gemarteld en mishandeld. Ook mocht hij geen contact hebben met zijn advocaat in aanloop van de rechtszaak.
Door intensieve lobby en acties heeft Amnesty telkens zijn executies kunnen uitstellen, vaak pas op het laatste moment. In februari 2017 heeft de familie van het slachtoffer hem gratie verleend in ruil voor “bloedgeld”(diyah).

 

Doodvonnis Ivan Teleguz omgezet in levenslange gevangenisstraf

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/04/2373041-e1493046885763.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatDe executie van Ivan Teleguz is omgezet in levenslange gevangenisstraf. Het doodvonnis van Teleguz zou op 13 april 2017 in de Amerikaanse staat Virginia worden voltrokken. Teleguz werd ter dood veroordeeld omdat hij in 2001 Michael Hetrick de opdracht zou hebben gegeven om zijn voormalige vriendin te vermoorden.
Het is een ingewikkelde zaak, waarbij het er alle schijn van heeft dat politieagenten koste wat kost Teleguz als schuldige wilden aanwijzen. Eerder had een andere man, Aleksey Safanov, verklaard dat Teleguz aan Edwin Gilkes opdracht had gegeven voor de moord. Deze ontkende dit te hebben gedaan. Toen de politie dreigde Gilkes van moord te beschuldigen, verklaarde hij dat Michael Hetrick de dader was. DNA dat op de plaats van de moord was gevonden, stemde overeen met dat van Hetrick. Politieagenten vertelden Hetrick echter dat hij een doodvonnis kon ontlopen als hij tegen Teleguz zou getuigen. Zo gebeurde: Hetrick verklaarde in opdracht van Teleguz zijn voormalige vriendin te hebben gedood. Teleguz kreeg de doodstraf opgelegd.
In 2010 legde Gilkes een beëdigde verklaring af waarin hij zei dat hij het merendeel van zijn getuigenis had verzonnen om zo een doodvonnis te voorkomen: ‘Ik heb geen enkel bewijs dat Teleguz Hetrick inhuurde’.
Tijdens een zitting van een federale rechtbank in 2013 getuigden Safanov en Gilkes niet. Safanov was inmiddels het land uitgezet en Gilkes werd gedreigd dat een andere verklaring grote gevolgen voor hem zouden hebben. Functionarissen die volgens de twee hen hadden gedwongen een valse verklaring af te leggen, ontkenden dit te hebben gedaan. In juli 2014 bepaalde de rechter dat niet bewezen was dat Teleguz onschuldig was.
Op 20 april 2017 zette de gouverneur van Virginia de doodstraf om naar levenslang zonder mogelijkheid tot vervroegde vrijlating. Hij besloot hiertoe omdat de rechtszaak ‘niet vlekkeloos’ was verlopen. Hij zei dat ‘de jury handelde op basis van valse informatie en speculaties waardoor gerechtigheid geweld was aangedaan’.

Argentijnse Belén officieel vrijgesproken

Amnesty International overhandigt 120.000 handtekeningen aan de Argentijnse autoriteiten om de onmiddellijke vrijlating van Belén te eisen.De Argentijnse autoriteiten hebben de aanklacht tegen de 27-jarige Belén op 31 maart 2017 ingetrokken. Afgelopen augustus kwam zij al voorwaardelijk vrij na tweeënhalf jaar in de gevangenis te hebben gezeten. De Argentijnse autoriteiten beschuldigden haar van het zelf plegen van abortus.
Belén, een pseudoniem, werd in 2014 in het ziekenhuis opgenomen met buikpijn. Artsen constateerden dat ze zwanger was, wat Belén niet wist. Ze kreeg een miskraam waarna het medisch personeel haar aangaf bij de politie vanwege het plegen van abortus. In Argentinië is dat strafbaar. Belén zat twee jaar in voorarrest voordat een lokale rechtbank haar tot acht jaar cel veroordeelde wegens moord.
Kort na haar veroordeling zette Amnesty International een spoedactie uit. Eind juli 2016 overhandigden leden van een Amnesty-missie 120 duizend handtekeningen aan de autoriteiten onder een oproep Belén onmiddellijk vrij te laten. Ook ontmoetten ze Bélen in de gevangenis en brachten haar solidariteitskaarten en -brieven.


April 2017

Máxima Acuña uit Peru dolblij met brieven Schrijfmarathon

Maxima Acuña uit Peru neemt kaarten en brieven in ontvangst van de Schrijfmarathon 2016.Eergisteren bezochten Amnesty-medewerkers Máxima Acuña uit Peru, om haar alle kaarten en brieven te overhandigen die tijdens de Schrijfmarathon voor haar geschreven zijn. Máxima wordt bedreigd door een groot mijnbouwbedrijf dat op haar terrein goud wil winnen.
Het was een erg emotioneel bezoek. Máxima was ontzettend blij met alle steun die ze uit de hele wereld ontvangt: ‘Ik bedank jullie met mijn hele hart voor alle brieven die jullie me gestuurd hebben. Jullie geven me de moed om door te vechten. Ik vraag jullie om te blijven helpen om gerechtigheid te zoeken, zodat ik in vrede en rust verder kan leven.’
De Peruaanse minister van Justitie en Mensenrechten was ook aanwezig. Hij deed enkele concrete toezeggingen om Máxima en haar familie te beschermen.


 Jongerenactivist DRC niet vervolgd

Musasa TshibandaMusasa Tshibanda, een activist uit de Democratische Republiek Congo, is sinds 8 februari vrij. Alle aanklachten tegen hem zijn ingetrokken. Tshibanda zat sinds eind vorig jaar in eenzame opsluiting.
Tshibanda is lid van de bekende jongerenbeweging Lutte pour le Changement (LUCHA), die president Joseph Kabila oproept om af te treden nu zijn ambtstermijn is verstreken.
Hij werd op 16 december 2016 opgepakt door de Republikeinse Garde nadat hij in een restaurant in Kinshasa een bijeenkomst had bijgewoond. Amnesty voerde actie voor hem.

 

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/02/181886-1.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatTunesische justitie boekt vooruitgang in 25 jaar oude martel- en moordzaak

Een rechtbank in Tunesië heeft 21 personen aangeklaagd in verband met het doodmartelen van Faysal Barakat, die in oktober 1991 werd gearresteerd nadat hij op televisie de toenmalige president Ben Ali had bekritiseerd. De aangeklaagden, onder wie medewerkers van de veiligheidsdiensten en voormalige overheidsfunctionarissen, zijn in beroep gegaan.
De zaak Barakat, die zich al 25 jaar voortsleept, staat symbool voor de straffeloosheid voor mensenrechtenschendingen in het Noord-Afrikaanse land, en de moeite die het regime van Ben Ali zich getroostte om zijn misdaden te verdoezelen.
Na de val van de dictator in 2011 werd er in 2013 een Commissie voor Waarheid en Respect (Instance Verité et Dignité) ingesteld, die openbare hoorzittingen houdt waarbij slachtoffers van mensenrechtenschendingen en familie getuigenissen afleggen.
Amnesty heeft de zaak Barakat van het begin af aan nauwlettend gevolgd, en roept opnieuw op tot vervolging van degenen die aantoonbaar zijn betrokken bij de marteling en dood van Faysal Barakat. Niemand van de betrokkenen mag daarvan uitgezonderd worden, ook niet degenen die bevel gaven tot de martelingen.

 Russische activist Ildar Dadin wordt vrijgelaten!

Ildar DadinHet Hooggerechtshof in Rusland heeft het vonnis van de Russische activist Ildar Dadin vernietigd. Hij komt mogelijk binnen enkele dagen vrij. Dadin protesteerde openlijk tegen het beleid van president Poetin en was de eerste die werd veroordeeld onder de nieuwe demonstratiewetgeving.
Dadin protesteerde tegen de annexatie door Rusland van de Krim en voor de rechten van homo’s en lesbiennes, die in Rusland niet openlijk voor hun seksuele voorkeur kunnen uitkomen.

Eenmansprotest
Dadin demonstreerde in z’n eentje. Dit is in Rusland is toegestaan. Toch werd hij opgepakt. Dat gebeurde op basis van artikel 212.1 van het Russische wetboek van strafrecht. Volgens dit artikel is het een strafbaar feit als je binnen 180 dagen meer dan twee keer een boete hebt gekregen. Hij werd in 2015 tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld.
Marteling
In november schreef Dadin een brief vanuit de gevangenis waarin hij de autoriteiten beschuldigde van marteling, vernedering en bedreiging. De autoriteiten ontkende de beweringen maar plaatsten hem over naar een andere gevangenis.
Amnesty bedankt iedereen die actie voor hem heeft gevoerd!


Muhammad Bekzhanov na 17 jaar vrij

Muhammad BekzhanovIn Oezbekistan is op 22 februari de journalist Muhammad Bekzhanov vrijgekomen. Hij zat zeventien jaar in de gevangenis, waar hij gemarteld werd. Hij zei daarover: ‘Ik lag dagenlang in een plas bloed, geen water, geen eten. Ik probeerde me de mooie dingen in mijn leven te herinneren, mijn kinderen, mijn vrouw. En ik bereidde me erop voor dat ik zou doodgaan.’ Bekzhanov was in 1999 op basis van een gedwongen ‘bekentenis’ veroordeeld voor ‘staatsondermijnende activiteiten’.
Muhammad Bekzhanov (62) werkte voor Erk (vrijheid), een van de belangrijkste oppositiekranten van Oezbekistan.
Hij was een van de langst vastzittende journalisten ter wereld. Afgelopen januari zou Bekzhanov al vrijkomen, maar kreeg toen een extra straf opgelegd. Hetzelfde overkwam hem in 2012. Toen zou hij ineens ‘de gevangenisregels hebben overtreden’.
Amnesty voerde intensief actie voor Muhammad Bekzhanov, onder andere tijdens de Schrijfmarathon 2015.


Zieke Sibel Çapraz vrijgelaten

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/03/C5ww26BXQAAnlr7.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatDe Turkse Sibel Çapraz is op 28 februari voorwaardelijk vrijgelaten. Çapraz moest dringend geopereerd worden, wat niet mogelijk was toen zij in voorarrest zat. Hoewel een van de voorwaarden voor de vrijlating huisarrest is, bevestigt haar advocaat aan Amnesty International dat ze wel naar het ziekenhuis mag om voor de operatie.
Ze werd in november 2015 beschoten tijdens botsingen tussen veiligheidstroepen en mensen die mogelijk banden hebben met de Koerdische PKK. Çapraz onderging een aantal operaties en zou opnieuw geopereerd worden in februari 2016. Voor die tijd is zij echter opgepakt op verdenking van het ‘aanzetten tot haat’ en ‘lidmaatschap van een gewapende terroristische beweging’. Ondanks het gevaar voor complicaties, mocht Çapraz niet geopereerd worden toen zij in de gevangenis zat. Sibel Çapraz is gemeenteraadslid van de stad Hakkari in het zuidoosten van Turkije.Çapraz en haar zus benadrukken beiden hun dankbaarheid voor allen die actie hebben gevoerd voor haar vrijlating.


Indiase journalist Yadav vrijgelaten
Santosh JadavDe journalist Santosh Yadav uit India is op donderdag 9 maart vrijgelaten uit de gevangenis. Hij zat sinds september 2015 vast voor verzonnen aanklachten. Als voorwaarde voor zijn vrijlating moet hij zich nu elke dag melden bij de politie en mag hij de stad niet uit. Yadav schreef over seksuele intimidatie door de politie van inheemse Advasi-vrouwen in de Indiase staat Chhattisgarh. De politie pakte hem op, omdat hij lid zou zijn van een verboden communistische partij en betrokken zou zijn bij een moord. Hij kon hierdoor worden veroordeeld tot tien jaar cel.

Samen met medegevangenen protesteerde Yadav tijdens zijn gevangenschap tegen het slechte eten dat zij kregen. De politie sloeg hen daaropvolgend met een wapenstok. Yadav moest hierdoor naar het ziekenhuis en werd beschuldigd van ordeverstoring. Amnesty voerde actie voor Santosh Yadav. Na zijn vrijlating zei hij: ‘Ik wil Amnesty vanuit de grond van mijn hart bedanken. Niemand steunde me, niemand kwam me opzoeken in de gevangenis. De manier waarop journalisten worden vastgezet maakt het op dit moment niet erg motiverend om dit werk te doen.’


Doodstraf van Maleisische Shahrul Izani ingetrokken

Shahrul IzaniDe doodstraf die Shahrul Izani uit Maleisië in 2009 werd opgelegd, is in maart omgezet in een levenslange gevangenisstraf.
In 2003 werd Shahrul Izani opgepakt met 600 gram cannabis in zijn bezit. Hij was toen 19 jaar oud en nog nooit in aanraking gekomen met justitie. Izani werd schuldig bevonden aan drugshandel en daar staat in Maleisië de doodstraf voor.
Volgens internationaal recht mag de doodstraf alleen worden opgelegd voor de meest ernstige misdrijven. Drugsmisdrijven vallen hier niet onder. Izani is de tweede gevangene binnen een maand in Maleisië van wie de doodstraf wordt ingetrokken. Hoewel dit hoop geeft, blijft Amnesty International actievoeren voor andere terdoodveroordeelden in Maleisië.

 Alan en Gyan herenigd met familie in Duitsland

Alan en Gyan, vluchtelingen uit SyriëAmnesty is blij te melden dat de Syrische vluchtelingen Alan, Gyan en hun familie twee weken geleden zijn herenigd met hun dierbaren in Duitsland. Zij hebben meer dan een jaar in Griekenland gewacht op hereniging.
Alan en Gyan, twee Syriërs die lijden aan een ernstige spierziekte, zaten meer dan zes maanden in vreselijke omstandigheden vast in Ritsona-kamp, zo bleek uit videobeelden die Amnesty vorig jaar verspreidde. Op 27 september 2016 werden zij en hun familie met hulp van UNHCR ondergebracht in een hotel. Inmiddels is de familie nu in Duitsland herenigd. Iedereen die brieven heeft gestuurd aan Alan en Gyan, ontzettend bedankt voor jullie steun!Maart 2017


Graffiti-artiest El Sexto vrij

El Sexto bij Amnesty USADe Cubaanse graffiti-artiest Danilo Maldonado Machado (‘El Sexto’) is sinds 21 januari vrij. Op 26 november 2016 werd hij gearresteerd in zijn huis in de hoofdstad Havana, enkele uren nadat het overlijden van de Cubaanse oud-leider Fidel Castro bekendgemaakt was. Maldonado Machado zou ‘Se fue’ (‘Hij is weg’) op een muur in Havana hebben geschreven. Hij bedankt iedereen die actie voerde voor zijn vrijlating.

Hij zat bijna twee maanden vast in de zwaarbeveiligde El Combinado del Este-gevangenis. Zijn familie denkt dat hij vastzat vanwege het toebrengen van schade aan staatseigendommen, maar een officiële aanklacht is er nooit geweest.
Eerder al zat Danilo Machado bijna tien maanden vast op verdenking van ‘het niet respecteren van de leiders van de Revolutie’. Hij was op 25 december 2014 gearresteerd voor het vervoeren van twee varkens waarop de namen Raúl en Fidel geschilderd stonden. Het was zijn bedoeling geweest de varkens tijdens een kunstshow met kerst vrij te laten. Ook toen ontbrak een officiële aanklacht; hij is nooit berecht. Amnesty beschouwde hem als gewetensgevangene.

Bengaalse visser op borgtocht vrij

Rasraj DasRasraj Das, visser en lid van een religieuze Hindu-minderheid in het oosten van Bangladesh, is sinds 16 januari 2017 op borgtocht vrij. Hij zat ruim twee maanden in de gevangenis voor het plaatsen van een foto op Facebook. Honderden mensen gingen na de arrestatie van Rasraj Das de straat op om te protesteren.
Rasraj Das zou met de foto de islam beledigd hebben. De politie erkende later dat hij de foto niet geplaatst heeft. Toch is de aanklacht tegen hem niet ingetrokken. In Bangladesh wordt de Informatie- en Communicatietechnologiewet regelmatig gebruikt om critici van de regering de mond te snoeren. Wie ‘nep-, obscene- of belastende informatie’ elektronisch verspreidt en daarmee ‘schade toebrengt aan de staat’ loopt risico op celstraffen tot wel veertien jaar. Het is niet bekend wanneer Rasraj Das voor de rechter moet verschijnen.
 
Executie jonge Iraniër gaat niet door!

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/01/223533_Hamid_Ahmadi-1.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatHamid Ahmadi werd als 17-jarige na een oneerlijk proces ter doodveroordeeld. Zijn executie was gepland voor deze maand maar gisteren werd bekend dat deze niet meer doorgaat.
Amnesty voerde wereldwijd actie tegen de doodstraf van Hamid Ahmadi. Begin februari riepen we jullie nog op om de Iraanse ambassade te bellen en te protesteren. Wij bedanken iedereen die voor hem in actie kwam! Zwijgen is geen optie, actie kan helpen.
Hamid Ahmadi werd in 2008 opgepakt omdat hij tijdens een groepsgevecht een jongen zou hebben neergestoken. Hij zou aanvankelijk in mei 2015 worden geëxecuteerd. Onder publieke druk stelden de autoriteiten zijn executie uit en werd zijn zaak herzien. Hij kreeg in december vorig jaar opnieuw de doodstraf opgelegd. Zijn executie werd gepland voor 4 februari en weer uitgesteld naar 11 februari. Op 10 februari werd de executie met nog eens tien dagen uitgesteld.
Doodstraf gaat niet door dankzij internationale druk
Op 14 februari werd bekend dat de Iraanse autoriteiten de familie van Hamid Ahmadi hebben geïnformeerd dat de executieplannen van de baan zijn. De autoriteiten voelden de druk van de grote (internationale) aandacht en acties voor deze zaak.

 

Kenya: Historic ruling blocks closure of Dadaab refugee camp

Kinderen in Dadaaab vluchtelingenkamp.In response to today’s court ruling blocking the Kenyan government’s unilateral decision to shut Dadaab refugee camp, Muthoni Wanyeki, Amnesty International’s Regional Director for East Africa, the Horn and the Great Lakes, said:
“Today is a historic day for more than a quarter of a million refugees who were at risk of being forcefully returned to Somalia, where they would have been at serious risk of human rights abuses. This ruling reaffirms Kenya’s constitutional and international legal obligation to protect people who seek safety from harm and persecution. Stopping the imminent closure of Dadaab refugee camp is an essential first step in respecting and protecting refugee rights in Kenya. Now Kenya and the international community must work towards finding alternative solutions for refugees including local integration options.”
Background
In his ruling, Justice JM Mativo said the government’s orders were discriminatory and amounted to collective punishment. He also described the orders as excessive, arbitrary and disproportionate.
The High Court ruling came in response to a petition by two Kenyan human rights organizations, Kenya National Commission on Human Rights and Kituo Cha Sheria, supported by Amnesty International, which challenged the constitutionality of the government’s directive to shut down Dadaab, the world’s largest refugee camp, and the Department of Refugee Affairs. 
The camp was initially due to be closed on 30 November 2016, but the government announced a six-month delay on ‘humanitarian grounds’. 
Dadaab’s closure would effectively have left more than 260.000 Somali refugees with nowhere else to go. Most of those who spoke to Amnesty International for a report published in November 2016 accused Kenyan government officials of coercing them to return to Somalia against their will.Februari 2017


Yevgeny Vitishko - Jullie brieven moedigden mij aan om vol te houden

https://www.amnesty.nl/sites/default/files/images/imgp9413_0.jpgRussische milieuactivist Yevgeny Vitishko werd in 2014 opgepakt, een dag voordat de Olympische vlam aankwam in Sotsji. Hij kwam op 22 december 2015 vrij, precies een jaar geleden.
Vitishko zat gevangen in een strafkolonie. Hij ontving daar meer dan 20.000 brieven van over de hele wereld. Hij vertelt over de invloed die de vele brieven die hij ontving op hem hadden.
'Ik kreeg brieven uit veel verschillende landen, via verschillende organisaties. De meeste brieven kwamen uit Nederland, Frankrijk, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het waren allemaal steunbetuigingen: aanmoedigingen om vol te houden en de hoop niet te verliezen. En dat deed ik, volhouden en hoop houden.'

 


Chelsea Manning komt vrij

Klokkenluider Chelsea Manning werd eind 2013 tot 35 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het lekken van geheime informatie. President Obama verleende haar op 17 januari j.l. gratie. Manning zal op 17 mei a.s. vrijkomen.https://www.amnesty.nl/sites/default/files/imagecache/medium/images/chelsea_manning_with_wig2.jpg
Chelsea Manning (1987) uit de Verenigde Staten werd eind 2013 tot 35 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Ze had geheime informatie gelekt naar de klokkenluiderssite Wikileaks over mogelijke mensenrechtenschendingen door Amerikaanse troepen in het buitenland. Er werden ook schokkende videobeelden gepubliceerd van een Amerikaanse  luchtaanval in Bagdad waarbij achttien burgers werden doodgeschoten. Manning (toen nog Bradley) zat vast in een zwaar beveiligde gevangenis en begon daar het proces van geslachtsverandering. Ze kreeg hiervoor niet de behandeling die ze nodig had. Na een poging tot zelfmoord werd Manning in eenzame opsluiting geplaatst.
Het pardon voor Manning is prachtig maar komt te laat: ze zat jaren gevangen terwijl degenen die schuldig zijn aan de schendingen die zij openbaarde, nog vrij rondlopen. De informatie die Manning lekte moet grondig worden onderzocht en klokkenluiders moeten beter worden beschermd.
Amnesty voert al jaren actie voor Chelsea Manning, onder meer tijdens de Schrijfmarathon van 2014. Veel dank voor iedereen die voor haar in actie kwam!

Chinese terdoodveroordeelden onschuldig verklaard

In China zijn eind november vier terdoodveroordeelde mannen vrijgelaten. Huang Zhiqiang, Fang Chunping, Cheng Fagen en Cheng Lihe zaten meer dan dertien jaar in de gevangenis,In China zijn eind november vier terdoodveroordeelde mannen vrijgelaten. Huang Zhiqiang, Fang Chunping, Cheng Fagen en Cheng Lihe zaten meer dan dertien jaar in de gevangenis, maar tijdens een nieuwe rechtszaak werden de vier op 30 november 2016 onschuldig verklaard.
De mannen werden in 2003 ter dood veroordeeld, maar ze gingen in hoger beroep: ze zouden hun bekentenissen onder dwang gedaan hebben en ze zouden gemarteld zijn. Uiteindelijk stemde het Hooggerechtshof in met een nieuwe rechtszaak, die in juli 2015 van start ging.

De vice-president van de rechtbank heeft zijn verontschuldigingen aangeboden bij het viertal en hen gewezen op hun recht op schadevergoeding. Hij verklaarde daarbij dat er onvoldoende bewijs is dat ze ook gemarteld zijn.


Januari 2017

https://www.amnesty.nl/sites/default/files/imagecache/medium/images/lhamo_tso_with_her_youngest_daughter.jpgTibetaanse DolmaTso na 3 jaar eindelijk vrijgelaten

Op 4 december kwam de Tibetaanse DolmaTso vrij. Ze heeft drie jaar in de gevangenis gezeten. DolmaTso was opgepakt nadat ze het lichaam van haar buurman, die zichzelf in brand had gestoken, in een auto tilde. Daarop werd ze van moord beschuldigd.
De Chinese autoriteiten voeren een beleid waarbij mensen die zichzelf iets aandoen onmiddellijk worden weggevoerd. Ze dragen het lichaam niet over aan de nabestaanden.
Tijdens haar gevangenschap wilden de autoriteiten Dolma een maagoperatie laten ondergaan. In een brief aan haar familie liet ze echter weten geen gezondheidsproblemen te hebben en vreesde ze voor haar veiligheid.
De broer van DolmaTso, die in Australië woont, liet weten: ‘Dank jullie voor de acties voor mijn zuster. Familie en vrienden uit haar woonplaats gaven haar een heldenontvangst toen ze vorige week terugkwam. We zijn erg gelukkig met haar vrijlating, maar we maken ons nog wel zorgen om haar gezondheid. Ze is zwaar gemarteld tijdens de drie jaar gevangenschap. Ze is haar vrolijkheid kwijt en voelt zich depressief.’

India: mensenrechtactivist vrijgelaten

https://www.amnesty.nl/sites/default/files/imagecache/medium/images/untitled-3_2.jpgMensenrechtenverdediger KhurramParvez uit India is op 30 november 2016 vrijgelaten. Hij was is september opgepakt, vlak voordat hij wilde afreizen naar Genève voor een bijeenkomst van de VN-Mensenrechtenraad. Hij had daarvoor een visum en andere documenten.
Parvez is de coördinator van de Jammu Kashmir Coalition of Civil Society Organisation (JKCCS). Deze organisatie zet zich in om opheldering te krijgen over verschillende mensenrechtenkwesties, waaronder marteling en buitengerechtelijke executies.
De dag voor zijn arrestatie vertelde KhurramParvez medewerkers van Amnesty India: ‘Ze weten dat ik informatie verzamel over de huidige situatie in Kashmir.’ De afgelopen maanden werden meer dan tachtig mensen gedood en raakten duizenden gewond in Jammu& Kashmir. De geweldsuitbarsting hangt samen met protesten die uitbraken na de dood van een van de leiders van een gewapende groepering.

Rosmit Mantilla © AIVENVenezuela: oppositielid en LHBTI-activist Rosmit Mantilla vrij!

Het prominente Venezolaanse parlementslid en mensenrechtenactivist Rosmit Mantilla werd donderdag 17 november na twee jaar gevangenschap vrijgelaten. Hij werd sinds 2014 in voorarrest gehouden in het gebouw van de veiligheidsdienst in de hoofdstad Caracas vanwege zijn mensenrechtenwerk.
Mantilla werd ervan beschuldigd geld ontvangen te hebben om anti-overheidsprotesten te financieren. Het enige bewijs tegen hem kwam van een anonieme getuige. Amnesty voerde intensief actie voor zijn vrijlating en voor medische zorg tijdens zijn gevangenschap. Wij bedanken iedereen die voor hem in actie kwam!
Mantilla's langverwachte vrijlating is fantastisch nieuws voor de mensenrechten in Venezuela. Hij had echter nooit vastgezet mogen worden. De autoriteiten van Venezuela moeten alle activisten en politieke leiders die vastzitten vanwege kritiek op de regering, vrijlaten. 
Mantilla vertelde ons:
'Ik bedank iedereen die zijn stem voor mij heeft verheven. Ik leg me nu helemaal toe op het krijgen van mensenrechten voor iedereen.'