Goed Nieuws


Mei 2018

Tsjaad: Activist Mahadine vrijgelaten

Op 5 april 2018 is Tadjadine Mahamat Babouri – beter bekend als Mahadine – in Tsjaad vrijgelaten. De mensenrechtenverdediger was op 30 september 2016 opgepakt, nadat hij op social media enkele video’s had geplaatst waarin hij de regering van Tsjaad bekritiseerde vanwege economisch wanbeleid. Sinds zijn arrestatie zat hij vast, hoewel hij alleen maar gebruikmaakte van zijn recht op vrije meningsuiting. Tijdens Amnesty’s Schrijfmarathon op 10 december 2017 werden meer dan 690 duizend acties ondernomen voor de vrijlating van Mahadine.


Sudan: vrijlating van politieke activisten is hun recht, geen geschenk

De Sudanese president Omar al-Bashir heeft 56 activisten van de oppositie vrijgelaten nadat zij 84 dagen hebben vastgezeten. Zij waren opgesloten vanwege hun steun aan protesten tegen gestegen voedselprijzen en gezondheidskosten.
Joan Nyanyuku, Amnesty’s regionaal directeur in Oost-Afrika: ‘We zijn blij met het nieuws over hun vrijlating. Maar er is geen reden om deze vrijlating te zien als een geschenk van de overheid. Deze aanhoudingen hadden nooit mogen gebeuren en de regering verdient geen felicitaties.’
Het vastzetten van de activisten is in strijd met het demonstratierecht en de vrijheid van meningsuiting. Mensen die vreedzaam demonstreerden werden aangehouden. ‘Bijna drie maanden stond het leven van families van de activisten stil. En dit alleen vanwege hun vreedzaam protest’, zegt Nyanyuku.


Ecuador: Landrechtenactiviste krijgt bescherming


De Ecuadoriaanse Patricia Gualinga wordt niet langer bedreigd. De leider van de inheemse Quichua-indianen vertelde aan Amnesty-medewerkers dat zij nu bescherming krijgt. Dat gebeurde nadat Amnesty een wereldwijde spoedactie voor haar had uitgezet. De actie volgde nadat een man stenen door de ramen van Gualinga’s huis had gegooid, terwijl hij doodsbedreigingen riep.
Hoewel het nu rustig is rond Patricia Gualinga, maakt zij zich zorgen omdat na drie maanden nog geen vorderingen zijn gemaakt in het onderzoek naar de aanval. Gualinga vertelde Amnesty dat de Openbaar Aanklager haar de toegang weigert tot het bewijsmateriaal dat tot nu toe is verzameld. Daar zitten ook beelden bij van camera’s die dicht bij haar huis hangen. Daarop is wellicht te zien wie de aanvaller is.
Patricia Gualinga is leider van de Quichua-indianen. De grond van hun voorouders ligt in het oosten van Ecuador. Hun land wordt bedreigd door de winning van grondstoffen, waaronder olie. Veel inheemse leiders hebben hun bezorgdheid geuit over de bodemexploitatie en hebben gezegd dat ze zijn lastiggevallen en bedreigd vanwege hun mensenrechtenwerk.
Amnesty blijft de zaak van Patricia Gualinga volgen.

Polen: vervolging van journalist gestaakt

De Poolse onderzoeksjournalist Tomasz Piątek wordt niet langer vervolgd. Voormalig minister van Defensie Antoni Macierewicz had hem ondermeer beschuldigd van het beledigen van een ambtenaar in functie – Macierewicz zelf.
Piątek publiceerde een boek over Macierewicz, waarin hij hem beschuldigde van het onderhouden van banden met de Russische geheime dienst. De openbaar aanklager staakte het proces tegen Piątek op 19 maart. Macierewicz heeft 30 dagen om tegen de beslissing in beroep te gaan.April 2018

Filipijnen: Jerryme Corre vrijgelaten

Op 2 maart 2018 is Jerryme Corre vrijgelaten. De Filipijn zat zes jaar in de gevangenis vanwege drugsbezit. Hij kwam vrij omdat de rechtbank niet bewezen achtte dat hij inderdaad drugs in zijn bezit heeft gehad.
Jerryme Corre werd in januari 2012 door meer dan tien agenten in burger op gewelddadige wijze gearresteerd. Hij zou een overval hebben gepleegd en een politieagent hebben gedood. De agenten die hem ondervroegen, noemden hem ‘Boyet’. Corre gaf aan dat hij niet zo heet, maar de agenten weigerden zijn identiteitspapieren te controleren. Uiteindelijk werd hij beschuldigd van drugsbezit.
Corre kreeg stroomstoten op zijn rug, zij en dijen. Daarna goten ze water over hem heen en elektrocuteerden ze hem opnieuw. De volgende dag werd hij gedwongen een document te ondertekenen dat hij niet mocht lezen.
Twee jaar geleden, op 29 maart 2016, veroordeelde het Filipijnse Hof een politieagent die Jerryme Corre had gemarteld. Dit was een historische gebeurtenis. Het was de eerste keer sinds op de Filipijnen in 2009 een anti-martelingswet werd aangenomen, dat iemand wegens marteling werd veroordeeld. Desondanks bleef de beschuldiging van drugsbezit staan en bleef Corre in de gevangenis.
Tijdens Amnesty’s Schrijfmarathon van 2014 werd wereldwijd massaal voor Corre’s vrijlating geschreven. Hij liet weten enorm dankbaar te zijn voor de acties die Amnesty voor hem voerde.

El Salvador: vrouw vrij die gevangenisstraf kreeg na doodgeboren kind

De 34-jarige Maira Verónica Figueroa Marroquín is op 14 maart 2018 vrijgelaten. De El Salvadoriaanse zat 15 jaar in de gevangenis nadat ze een doodgeboren kindje kreeg. Ze was tot 30 jaar gevangenistraf veroordeeld op beschuldiging van abortus. Het is een grote opluchting dat Maira Marroqaín is vrijgelaten, maar het is diep triest dat zij bijna de helft van haar leven vastzat.
In El Salvador is abortus sinds 1997 in alle gevallen verboden, ook als een vrouw of meisje zwanger raakt na verkrachting, incest of wanneer haar leven door de zwangerschap gevaar loopt. Hierdoor is een cultuur van achterdocht ontstaan voor zwangere vrouwen die een miskraam krijgen of van wie de baby kort na de geboorte overlijdt.
Amnesty International roept de El Salvadoriaanse autoriteiten op onmiddellijk een moratorium in te stellen op de abortuswet, zoals ook het VN-Comité voor de Eliminatie van Geweld tegen Vrouwen heeft aanbevolen. Doel daarvan is om abortus niet langer als misdrijf te zien. Ook moeten alle vrouwen die vastzitten vanwege aanklachten die samenhangen met complicaties tijdens de zwangerschap onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten. Bovendien moeten vrouwen toegang krijgen tot een legale en veilige abortus, in ieder geval als hun leven of hun fysieke en mentale gezondheid gevaar loopt en wanneer de zwangerschap het gevolg is van verkrachting, incest of wanneer de foetus fatale schade heeft.

 
Zimbabwe: doodvonnissen omgezet naar celstraf

President Emmerson Mnangagwa heeft op 21 maart 2018 aan bijna 3.000 gevangenen gratie verleend. Van alle gevangenen die ter dood zijn veroordeeld en langer dan 10 jaar vastzitten, is het doodvonnis omgezet in een levenslange gevangenisstraf.
Dit is een positieve ontwikkeling. Mnangagwa’s voorganger Robert Mugabe, die tot november 2017 aan de macht was, had nog plannen om de voltrekking van doodvonnissen weer te hervatten. Dat is sinds 2005 niet meer gebeurd.
Door Mnangagwas’s besluit kwamen alle jongeren onder de 18, mensen met een lichamelijke beperking, mensen die meer dan 20 jaar van hun levenslange gevangenisstraf hadden uitgezeten en de meeste vrouwen vrij. Zo probeert de nieuwe president de situatie in de overbevolkte cellen in zijn land te verbeteren.
Amnesty International roept de president van Zimbabwe op een moratorium in te stellen op het voltrekken van doodvonnissen als eerste stap naar het afschaffen van de doodstraf.


Turkije: sprankje hoop na vrijlating twee journalisten

Op 9 maart 2018 besloot de rechtbank in Turkije dat hoofdredacteur Murat Sabuncu van de oppositiekrant Cumhuriyet en de vooraanstaande journalist Ahmet Şık moeten worden vrijgelaten. De twee zaten meer dan een jaar in voorarrest. Hun vrijlating geeft een sprankje hoop voor de tientallen andere journalisten die in Turkije worden gevangengehouden.
Ahmet Şık is een zeer ervaren onderzoeksjournalist die eerder te maken heeft gehad met politiek gemotiveerde vervolging en gevangenschap. Hij werd in 2011 meer dan een jaar gevangengezet omdat hij een boek had geschreven over de vermeende infiltratie van overheidsinstellingen door aanhangers van de religieuze geleerde Fethullah Gülen. Gülen was indertijd nog een bondgenoot van regeringspartij AKP van president Erdoğan. In december 2016 werd Şık opnieuw gevangengenomen. Dit keer werd hij beschuldigd van propaganda voor de gewapende Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en de FETÖ , die volgens de regering wordt geleid door Fethullah Gülen. President Erdoğan beschuldigt aanhangers van Gülen ervan achter de mislukte staatsgreep in juli 2016 te zitten.
De couppoging heeft de vrije meningsuiting in Turkije nog verder aan banden gelegd. Tijdens de noodtoestand, die kort na de mislukte staatsgreep werd uitgeroepen en in januari 2018 voor de zesde keer werd verlengd, werden honderden journalisten opgepakt of ontslagen. Zeker 165 televisiestations, persdiensten, kranten, tijdschriften, radiozenders en uitgeverijen werden gesloten.
Een derde van alle gevangengenomen journalisten, mediaprofessionals en mediabestuurders wereldwijd bevindt zich in Turkse gevangenissen, de meesten in afwachting van een rechtszaak. De boodschap, en de daaruit voortvloeiende gevolgen voor de persvrijheid, is duidelijk en verontrustend: er is in Turkije steeds minder ruimte voor afwijkende meningen, en voor je eigen mening uitkomen is levensgevaarlijk.


Equatoriaal-Guinea: cartoonist en activist vrijgelaten

Cartoonist en activist Ramón Esono Ebalé is eergisteren door de rechtbank van Equatoriaal-Guinea vrijgelaten uit de gevangenis. Hij zat vast op de valse beschuldiging van het vervalsen van geld.
Esono Ebalé, die niet in Equatoriaal-Guinea woont, keerde in september 2017 terug naar zijn geboorteland om een nieuw paspoort aan te vragen. Dat kostte hem zijn vrijheid.
Esono Ebalé uit in zijn werk vaak kritiek op de regering.
Een politieman had Esono Ebalé beschuldigd van het vervalsen van 1800 dollar. Tijdens zijn rechtszaak op 27 februari heeft de aanklager alle aanklachten ingetrokken. De politieman gaf toe dat hij Esono Ebalé valselijk beschuldigd had in opdracht van zijn superieuren.
De wereldwijde #FreeNseRamon-coalitie, een groep van honderden artiesten, activisten en organisaties die zich inzetten voor de bescherming van artistieke vrijheid, voerde campagne om internationaal aandacht te vragen voor Esono Ebalé’s detentie.

 

Maart 2018

Tsjaad: medische behandeling voor Mahadine

Tadjadine Mahamat Babouri – beter bekend als Mahadine – krijgt een betere medische behandeling. De mensenrechtenverdediger uit Tsjaad werd op 21 februari 2018 overgebracht naar de Amsinene-gevangenis in de hoofdstad Ndjamena. Daar kan hij de medische zorg krijgen die hij nodig heeft.
Bovendien kunnen zijn kinderen en andere familieleden hem daar bezoeken, omdat deze gevangenis dichterbij is. ‘Eindelijk ben ik overgebracht naar een gevangenis in Ndjamena. Ik wil mijn dankbaarheid overbrengen aan iedereen. Ik waardeer jullie, ik houd van jullie, ik heb respect voor jullie’, liet Mahadine Amnesty weten.
Tijdens Amnesty’s Schrijfmarathon 2017 werd wereldwijd massaal voor Mahadines vrijlating geschreven. Zijn advocaat bereidt nu een aanvraag voor om hem op borgtocht vrij te krijgen.

Turkse artsen vrijgelaten

De elf leden van de Turkse Medische Vereniging (TTB), die op 30 januari 2018 werden opgepakt, zijn weer vrij. De artsen werden gedetineerd nadat ze hadden opgeroepen om een einde te maken aan de Turkse militaire operatie in het Syrische Afrin. Wel moeten ze zich nog elke maand melden bij het politiebureau.
Rusland: Oezbeekse Ali Feruz vrij

De Oezbeekse Ali Feruz is op 15 februari 2018 vrijgelaten. Hij werd in Rusland vastgehouden en dreigde te worden teruggestuurd naar Oezbekistan. Daar loopt hij het risico gemarteld en vastgezet te worden. Hoewel de rechter het uitzettingsbevel niet vernietigde, besloot ze wel dat Feruz Rusland mocht verlaten. Hij heeft onderdak gekregen in Duitsland. Amnesty voerde intensief actie voor Feruz’ vrijlating.
El Salvador: vrouw vrijgelaten die gevangenisstraf kreeg na doodgeboren kind


In El Salvador is Teodora del Carmen Vásquez op 15 februari 2018 vrijgelaten. Ze werd eerder tot 30 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens ‘moord’ nadat ze een doodgeboren kindje kreeg. Wij voerden intensief actie voor haar vrijlating.

Februari 2018

Zoon Wang Yu vrijgelaten

De zoon van de prominente Chinese mensenrechtenverdedigers Wang Yu en haar man Bao Longjun heeft zijn land mogen verlaten en is in Australië aangekomen. Hij was sinds de zomer van 2015 samen met zijn ouders onder huisarrest geplaatst.
Bao Zhuoxuan, ook bekend onder de naam Bao Mengmeng, was net 16 jaar toen zijn paspoort werd ingenomen. Dat gebeurde meteen nadat zijn ouders op 9 juli 2015 waren gearresteerd. Omdat hij zijn schoolopleiding wilde afmaken, probeerde Mengmeng samen met enkele andere activisten, vermomd als toeristen, de grens met buurland Myanmar over te steken. De Myanmarese politie droeg de jongeren echter weer over aan de Chinese autoriteiten. Nu heeft Mengmeng het land mogen verlaten. ‘Onze jongen werd als een schuldige behandeld, alleen omdat hij bij ons hoort. Hij heeft daardoor veel geleden. Het is alsof een enorm gewicht eindelijk van onze schouders is gevallen’, aldus Mengmeng’s vader.
Mengmeng’s vrijlating is onderdeel van een overeenkomst met de autoriteiten waarbij Wang en haar man een ‘bekentenis’ aflegden voor de aanklacht van staatsondermijning. Daarna werden ze op ‘borgtocht’ vrijgelaten en werd het gezin onder toezicht geplaatst. Mengmeng’s vader: ‘Ik ben blij dat de autoriteiten zich aan de afspraak hebben gehouden. Ik hoop dat hij zijn studie in Australië kan afmaken. We zullen zien of hij ook daar in de gaten gehouden zal worden’.
In de zomer van 2015 werden ten minste 248 advocaten en activisten ondervraagd of opgepakt door de veiligheidspolitie. Mensenrechtenadvocaat Wang Yu,  die onder anderen Cao Shunli en Ilham Tohti verdedigde, was het eerste slachtoffer van een van de grootste heksenjachten op mensenrechtenactivisten ooit. Zij ‘verdween’ nadat ze haar vrienden sms’te dat haar internetverbinding en de elektriciteit waren afgesloten en mensen haar huis probeerden binnen te dringen. In januari 2016 werd Wang aangeklaagd wegens ‘staatsondermijning’, een beschuldiging die in China vaak wordt geuit tegen critici. ‘Niemand is veilig in een dictatuur’, liet ze eens weten. ‘De enige manier om veilig te zijn, is stoppen met wat ik nu doe.’ Dat weigerde ze.
Wang Yu en Bao Longjun  werkten voor het advocatenkantoor Fengrui, waarvan meerdere advocaten werden vervolgd. Het kantoor werd in de Chinese media afgeschilderd als een plek waarvan een ‘criminele bende’ gebruikmaakte om ‘gevoelige zaken’ aan te kaarten. Mensenrechtenadvocaten werden beschreven als een groep die ‘grote schade’ had toegebracht door de ‘sociale orde’ te verstoren.

Jemen: journalist vrijgelaten

Op 16 januari 2018 is de Jemenitische journalist Hisham al-Omeisy vrijgelaten. Hij werd sinds augustus 2017 gevangengehouden door Houthi-milities. In Jemen worden sinds 2016 tal van mensen willekeurig opgepakt, gevangengezet of zijn ze slachtoffer van gedwongen verdwijningen. De Houthi-milities hebben het vooral gemunt op mensen die gebruikmaken van hun recht op vrije meningsuiting, onder wie journalisten, critici, mensenrechtenverdedigers en leden van het Bahai-minderheid. Amnesty beschouwde Hisham al-Omeisy als gewetensgevangene en voerde actie voor zijn vrijlating.


Egyptische Mahienour el-Massry vrij

Dinsdag 16 januari werd de Egyptische mensenrechtenadvocaat Mahienour el-Massry vrijgelaten. Zij was veroordeeld tot twee jaar cel omdat zij vreedzaam had deelgenomen aan een demonstratie.
Op 14 juni 2016 deed Mahienour el-Massry mee aan een demonstratie in Alexandrië tegen het besluit van de regering om de macht over de eilanden Tiran en Sanafir over te dragen aan Saudi-Arabië. In november 2017 werd zij daarom opgepakt en in december werd ze, samen met arbeidsrechtenactivist Moataseem Medhat, veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor ‘deelname aan een illegaal protest’ en ‘geweldpleging’. Drie andere demonstranten werden bij verstek tot drie jaar cel veroordeeld.
Op 13 januari sprak het Hof van Beroep zowel El-Massry als Medhat vrij. El-Massry mocht drie dagen later de gevangenis verlaten. Amnesty roept de Egyptische autoriteiten op ook Medhat zo snel mogelijk vrij te laten. Duizenden mensen zitten in Egypte nog zonder geldende reden vast omdat de autoriteiten activisten en maatschappelijke organisaties de mond snoeren.

Bengaalse professor weer thuis

Mubashar Hasan uit Bangladesh is sinds 22 december weer terecht. De professor was 44 dagen lang vermist. Hasan is professor aan de Noord-Zuid Universiteit in de Bengaalse hoofdstad Dhaka. Hij is een bekende en zeer gerespecteerde onderzoeker op het gebied van religieuze groeperingen in Bangladesh. Op 7 november verdween de professor nadat hij een vergadering had bijgewoond van UNDP, het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties, in Dhaka. Zijn omgeving vreesde dat hij, vanwege zijn werk, het slachtoffer was geworden van een gedwongen verdwijning.
Op 22 december rond middernacht werd de professor geblinddoekt uit een minibusje geduwd op een drukke snelweg. ‘Lopen, kijk niet om. Als je omkijkt, vermoorden we je’, werd hem nageroepen. Hasan slaagde erin veilig zijn huis te bereiken. Zijn familie laat weten ontzettend opgelucht te zijn dat de professor terug is. ‘Bedankt aan Amnesty International voor alles wat jullie hebben gedaan’, aldus zijn zus Tamanna.Januari 2018

Zimbabwe: Aanklacht tegen dominee Eva Mawarire ingetrokken

De aanklacht tegen dominee Evan Mawarire is op 29 november 2017 ingetrokken. De Zimbabwaanse mensenrechtenverdediger werd beschuldigd van het ‘omverwerpen van de wettelijk gekozen regering’. Als hij schuldig bevonden zou worden, had Mawarire 20 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.
Hij bedankte Amnesty: ‘Jullie inzet voor mensen zoals ik, al die internationale campagnes… jullie hebben het misschien niet in de gaten, maar het beschermt mensen zoals ik. Dankjewel.’

Evan Mawarire werd samen met zijn gezin op 1 februari 2017 op het vliegveld van Harare opgepakt. Hij probeerde het land te ontvluchten omdat hij voor zijn veiligheid vreesde. Naast de aanklacht van ‘omverwerping van de regering’ werd hij ook beschuldigd van het ‘beledigen van de vlag van Zimbabwe’. Deze aanklacht werd later weer ingetrokken. De beschuldigingen hangen samen met een oproep van de #ThisFlag-beweging in 2016 om mee te doen aan een landelijke staking tegen corruptie en de steeds slechter wordende economische en sociale omstandigheden. Mawarire is de leider van de beweging. Later werd hij op borgtocht vrijgelaten.
In juni werd hij opnieuw opgepakt. Deze keer omdat hij had gebeden met studenten die hadden geprotesteerd tegen de verhoging van de studiekosten. Hij werd deze keer aangeklaagd vanwege het ‘aanzetten tot openbaar geweld’ en ‘ontregelend gedrag’. Hij kwam op borg vrij, maar op 24 september werd hij weer vastgenomen. Nu om het posten van filmpjes op sociale media waarin kritiek werd geuit op de slechte economische omstandigheden in Zimbabwe. Omdat het de autoriteiten niet lukte hem binnen 48 voor de rechtbank te laten verschijnen, werd Mawarire vrijgelaten. Op 29 november werd de laatste aanklacht tegen Evan Mawarire ingetrokken.

Kameroen laat journalist Ahmed Abba vrij

Op 21 december 2017 is de Kameroense journalist Ahmed Abba in hoger beroep vrijgesproken. Abba was in april 2016 tot tien jaar gevangenisstraf en een boete van 84.000 euro veroordeeld. Het Hof oordeelde dat de straf naar 24 maanden moest worden teruggebracht. Omdat Abba al twee jaar vastzat, is hij nu vrijgelaten.
Ahmed Abba, die werkte voor Radio France Internationale, werd in juli 2015 gearresteerd. Hij was op dat moment bezig met een onderzoek naar het conflict dat Kameroen heeft met de gewapende groepering Boko Haram. Hij werd beschuldigd van het ‘niet afkeuren van terrorisme’ en het hebben van ‘financieel voordeel van terroristische daden’. In Kameroen worden vaker mensen veroordeeld in relatie met het conflict met Boko Haram zonder dat hiervoor een rechtmatige reden is. Abba werd vrijgesproken van de aanklacht dat hij financieel voordeel had gehad van terrorisme. De andere aanklacht is gehandhaafd.
Nadat Abba was opgepakt, werd hij drie maanden lang incommunicado gevangengehouden. Bij deze vorm van detentie is een gevangene volledig afgesloten van contact met de buitenwereld. In die periode werd Abba gemarteld door leden van de geheime dienst.
Amnesty is van mening dat Ahmed Abba nooit gearresteerd had moeten worden. Tijdens de rechtszaak tegen hem waren er tal van onregelmatigheden, onder meer dat belangrijke documenten voor zijn advocaten werden achtergehouden.


Palestijnse activist Hasan Safadi vrij

‘Ik dank jullie allemaal voor jullie steun.’ Dat zei de Palestijnse journalist en mensenrechtenactivist Hasan Safadi tegen Amnesty-medewerkers nadat hij op 7 december is vrijgelaten uit de Ketziot-gevangenis in Zuid-Israël. Hij zat bijna anderhalf jaar in administratieve detentie zonder dat er een aanklacht tegen hem was ingediend en zonder proces. Safadi werkt als mediacoördinator voor Addameer, een organisatie die opkomt voor de rechten van Palestijnse gevangenen.
De Israëlische autoriteiten arresteerden Safadi op 1 mei 2016 bij de grensovergang Al-Karameh tussen Jordanië en de Bezette Palestijnse Gebieden. Hij kwam toen terug uit Libanon, waar hij een conferentie had bijgewoond over de rechten van gevangenen. Gedurende veertig dagen werd hij ondervraagd en hij werd onder meer blootgesteld aan slaapgebrek. Ook werd hem de eerste tien dagen na zijn arrestatie de toegang tot een advocaat ontzegd.
Op 10 juni 2016 beschuldigde het Hof van Justitie in Jeruzalem Safadi van het bezoeken van een ‘vijandelijk’ land (Libanon). Nog diezelfde dag beval de rechtbank zijn vrijlating, nadat zijn ouders de borgtocht van 2.500 NIS (ongeveer 550 euro) hadden betaald. Terwijl zijn ouders wachtten op zijn vrijlating, kregen ze te horen dat Safadi onder een zes maanden durende administratieve detentie was geplaatst. Uiteindelijk hielden ze hem bijna anderhalf jaar lang gevangen.
Safadi (26) is inmiddels terug bij zijn familie in Beit Hanina, in het bezette Oost-Jeruzalem. Na zijn vrijlating zei hij tegen Amnesty: ‘Ik dank jullie allemaal voor jullie steun en voor het geloof in het werk van Palestijnse mensenrechtenverdedigers. Zij zijn een constant doelwit en hen wordt het zwijgen opgelegd voor het blootleggen van mensenrechtenschendingen. Onze kracht ligt in onze solidariteit en in het opkomen voor elkaars rechten.’ Ook zei hij: ‘De bezetters probeerden me het zwijgen op te leggen en mijn wil te verbreken door mij in administratieve detentie te plaatsen, maar ze zullen mij niet breken en ik zal mijn werk voortzetten totdat de bezetting eindigt.’December 2017

Mensenrechtenverdediger uit Bahrein vrijgelaten

Ebtisam al-SaeghOp 22 oktober werd de Bahreinse mensenrechtenverdediger Ebtisam al-Saegh vrijgelaten uit de gevangenis. Ze bedankte Amnesty en iedereen die voor haar in actie kwam voor hun inzet: ‘Ik wist van jullie steun. Daardoor was ik blij en voelde ik me veilig, wat enorm belangrijk is voor gevangenen.’
Ebtisam al-Saegh werd op 3 juli opgepakt nadat ze getwitterd had over mishandeling in de Isa-vrouwengevangenis in de Bahreinse hoofdstad Manama. Ze werd onderworpen aan lange verhoren waar haar advocaat niet bij aanwezig mocht zijn. De autoriteiten beschuldigen haar van het verspreiden van valse informatie over Bahrein.
Amnesty voerde veelvuldig actie voor Al-Saeghs vrijlating. Het is niet duidelijk onder welke voorwaarden zij is vrijgelaten en hoe het nu verder gaat met de rechtszaak tegen haar. Zij loopt risico weer te worden opgepakt. Amnesty blijft erop aandringen dat de autoriteiten alle aanklachten tegen haar intrekken.

Geblinddoekt en geslagen
Ebtisam al-Saegh werkt voor een Bahreinse mensenrechtenorganisatie en sprak in maart nog bij de VN-mensenrechtenraad over de situatie in Bahrein. In  mei van dit jaar pakte de veiligheidsdienst haar op voor verhoor. Ze werd geblinddoekt, geslagen, geschopt en seksueel misbruikt. Daarna werd ze vrijgelaten, maar haar ondervragers zeiden dat ze moest stoppen met haar mensenrechtenwerk.
Toen zij in juli twitterde over mishandeling in de gevangenis, werd ze meteen weer opgepakt. Een maand lang werd ze iedere dag zo’n twaalf tot dertien uur verhoord.

Leiders Krimtataren vrij

Akhtem Chiygoz (rechts van het midden) en Ilmi Umerov (links van het midden), leiders van de Krimtataren, komen na hun vrijlating op 27 oktober aan in Kiev.Twee leiders van de Tataarse gemeenschap op de Krim zijn woensdag 25 oktober onverwachts vrijgelaten uit een Russische gevangenis op de Krim. Na eerst op het vliegtuig naar Turkije te zijn gezet, kwamen Ilmi Umerov en Akhtem Chiygoz vrijdag veilig aan in Kiev.
Ilmi Umerov en Akhtem Chiygoz zijn beide vicevoorzitter van de Mejlis, een belangenorganisatie van Krimtataren. De organisatie is door de Russische autoriteiten verboden omdat zij extremistisch zou zijn. Afgelopen september werden de mannen in schijnprocessen veroordeeld tot twee en acht jaar gevangenisstraf. Waarom en onder welke voorwaarden zij zijn vrijgelaten is onduidelijk. Wel is helder dat Umerov en Chiygoz verbannen zijn van de Krim. Zij hebben niets misdaan. Daarom zouden zij vrij moeten zijn terug te keren naar de Krim en uit te komen voor hun mening zonder bang te zijn voor vervolging.

Verbanning of gevangenschap
Umerov en Chiygoz zijn niet de enige Krimtataren die gevangenzitten omdat zij uitkwamen voor hun mening. Oksana Pokalchuk, directeur van Amnesty Oekraïne: ‘Het wordt steeds duidelijker dat er slechts twee opties zijn voor mensen die zich durven uit te spreken tegen de Russische bezetting van de Krim: verbanning of gevangenschap.’
Rusland bezette de Krim in februari 2014. Sindsdien zijn de Krimtataren en de Mejlis de voornaamste slachtoffers van politieke vervolging door de Russische autoriteiten.

Milieuactivist Madagaskar vrij

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/11/vlag-madagaskar.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatRaleva uit Madagaskar is op 26 oktober 2017 vrijgelaten. Dat gebeurde nadat de milieuactivist een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar opgelegd had gekregen. Raleva zal tegen deze straf in beroep gaan. Raleva was een maand eerder gearresteerd tijdens een openbare bijeenkomst die het Chinese mijnbouwbedrijf samen met het lokale districtshoofd had georganiseerd. Daar werden de bewoners geïnformeerd over de toestemming die het bedrijf had gekregen voor goudwinning. Toen Raleva vroeg of hij de papieren mocht zien, werd hij gearresteerd. Eerder was de vergunning ingetrokken na protesten waarbij het bedrijf werd beschuldigd van illegale mijnbouw.
Volgens Raleva’s advocaat werd zijn cliënt door het bedrijf verbaal bedreigd. Later werd hij beschuldigd van het ‘gebruiken van een valse titel’. Raleva zou zich ‘hoofd van het district’ genoemd hebben, maar dat ontkent hij. Aangezien het lokale districtshoofd ook bij de bijeenkomst aanwezig was, zou het opmerkelijk geweest zijn als Raleva zich die titel zou hebben toegeëigend.

Neerwaartse spiraal
In Madagaskar worden de mensenrechten steeds vaker geschonden. In juli 2017 maakte Amnesty melding van berichten over het platbranden van dorpen en buitengerechtelijke executies door leden van de veiligheidstroepen. Journalisten, mensenrechtenverdedigers en milieuactivisten zijn van mikpunt van intimidatie pesterijen. Geregeld worden zij valselijk beschuldigd van misdrijven met als doel hen het zwijgen op te leggen.
Aan de actie voor Raleva’s vrijlating deden 4.198 deelnemers aan Amnesty’s sms-acties mee.

Mauritanië: ter dood veroordeelde blogger vrijgelaten

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/11/224587.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatIn Mauritanië is blogger Mohamed Mkhtaïtir vrijgelaten. Hij zat bijna vier jaar in de dodencel, nadat hij eind 2014 de doodstraf opgelegd kreeg. Mkhtaïtir kreeg die straf omdat hij een ‘godslasterend’ bericht op Facebook had geplaatst. Hij had geschreven dat religie discriminatie niet mag rechtvaardigen. In een tweede blog schreef hij dat zijn artikel bedoeld was om zijn afkeuring te laten blijken over mensen die religie gebruiken om de leden van een kaste te kleineren.

Doodsbedreigingen
Na de publicatie van zijn blog gingen duizenden mensen de straat op en eisten de doodstraf voor Mkhtaïtir. Kort daarop werd hij gearresteerd en beschuldigd van afvalligheid. Tijdens de rechtszaak toonde Mkhtaïtir berouw en verklaarde dat het niet zijn bedoeling was geweest lichtzinnig over de profeet Mohammed te spreken. Desondanks kreeg hij de doodstraf opgelegd. In de gevangenis bleef hij doodsbedreigingen ontvangen. Zijn vader werd ontslagen en was gedwongen het land te verlaten.
Het doodvonnis werd omgezet in twee jaar gevangenisstraf en een boete van 145 euro. Omdat Mkhtaïtir die tijd al ruimschoots in de cel zat, werd hij meteen vrijgelaten.

Egypte: Ibrahim Halawa vrijgelaten

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/11/212572.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatVier jaar lang zat Ibrahim Halawa in Egypte in de gevangenis. De uit Ierland afkomstige Halawa was zeventien toen hij tijdens een vakantie in Caïro werd gearresteerd. Hij was verzeild geraakt in gewelddadige protesten tegen de afzetting van de toenmalige Egyptische president Morsi. Ook zijn drie zussen werden opgepakt, maar zij werden enige tijd later op borgtocht vrijgelaten.
Halawa werd ervan beschuldigd anderen te hebben aangezet om geweld te gebruiken en van relschoppen. Amnesty-onderzoekers bevestigden echter dat dit valse beschuldigingen zijn. Halawa en zijn zussen zochten tijdens de protesten bescherming in de Al Fath-moskee, die vervolgens werd bestormd door leden van de veiligheidstroepen.
Tijdens een massa-proces, waarbij bijna 500 verdachten terechtstonden, werd Halawa vrijgesproken. Het merendeel van de andere aangeklaagden werden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Na zijn vrijlating liet Ibrahim Halawa op Facebook weten: ‘Eindelijk, de dag dat ik de lucht zie zonder tralies, frisse lucht ruik, vrij kan rondlopen en lach uit het diepste van mijn hart.’

 

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/11/SaudiArabiaFlagPicture1.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatSaudi-Arabië: prominente schrijver vrijgelaten

Zuhair Kutbi, een prominente Saudische schrijver en commentator, is op 23 juni 2017 vrijgelaten. De voorwaarden voor zijn vrijlating zijn onbekend, maar het reisverbod dat hij eerder kreeg opgelegd blijft gehandhaafd evenals het verbod om via sociale media berichten te verspreiden.
Kutbi werd op 15 juli 2015 opgepakt. Op 21 december 2016 werd hij tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld met aansluitend een reisverbod voor vijf jaar, een boete van ruim 25.000 dollar en een verbod om gedurende vijftien jaar iets te schrijven of interviews in de media te geven. Ook moest hij zijn sociale media-accounts verwijderen. Vanwege gezondheidsproblemen waren twee van de vier jaar gevangenisstraf voorwaardelijk, maar de rechter benadrukte destijds dat hij die tijd ook in de cel zou moeten doorbrengen als hij weer in de fout zou gaan. Volgens het Strafhof heeft Kutbi de antiterrorismewet overtreden, onder meer door het ‘reduceren van het respect van de bevolking voor de wet’. Kutbi werd mogelijk gearresteerd vanwege opmerkingen die hij maakte tijdens een interview in het Saudische televisieprogramma Fi al-Samim. Hij uitte toen kritiek op de politieke onderdrukking in zijn land en pleitte voor hervormingen.

 

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/11/vlag-malaeisi%C3%AB.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatZaak Maleisische activiste gesloten

‘Ik wil Amnesty heel hartelijk bedanken voor alle brieven die naar de Maleisische regering zijn gestuurd, voor alle acties die er voor mij gevoerd zijn en voor de aandacht die er voor mijn zaak was. Dat zei de Maleisische Maria Chin Abdullah kort nadat de politie had bekendgemaakt dat haar zaak is gesloten. Eind vorig jaar zat ze tweeënhalve week vast.
Veiligheidswet gebruikt om kritiek tegen te gaan
Abdullah werd op 18 november 2016 opgepakt op beschuldiging van ‘pogingen om activiteiten te ondernemen die schadelijk zijn voor de parlementaire democratie’. De beschuldiging volgde nadat ze een bijeenkomst had georganiseerd over vrije en eerlijke verkiezingen. Ze zat achttien dagen vast waarvan tien dagen in eenzame opsluiting. Na haar vrijlating ontving ze verschillende doodsbedreigingen. In de Maleisische veiligheidswet is vastgelegd dat niemand gearresteerd mag worden vanwege ‘politieke activiteiten’ of ‘opvattingen’ en dat de wet alleen mag worden toegepast met betrekking tot de openbare orde en de nationale veiligheid. Het heeft er echter alle schijn van dat de arrestatie van Maria Abdullah bedoeld was om haar te intimideren en het zwijgen op te leggen.
Dat is niet gelukt. ‘We denken na over de volgende stappen die we gaan zetten. We zijn nog ver verwijderd van ons streven naar respect voor de mensenrechten en democratie in Maleisië, maar we zullen ons werk voortzetten’, liet de mensenrechtenactiviste weten.


November 2017

Chinese Su Changlan vrijgelaten

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/10/214385.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatVrouwenrechtenactivisten Su Changlan is 25 oktober 2017 vrijgelaten. Ze verdween in 2014 achter de tralies nadat ze via internet foto’s had gedeeld van de prodemocratische protesten in Hongkong. Pas in maart 2017 werd ze officieel tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege ‘het aanzetten tot staatsondermijning’. Omdat ze al drie jaar in voorarrest zat, heeft ze daarmee haar straf uitgezeten en is nu vrijgelaten.
Su Changlan sprak haar steun uit voor de oproepen voor meer democratie in Hongkong, waar in 2014 massaal voor werd gedemonstreerd. Ook zette ze zich in voor de rechten van vrouwen en migrantenkinderen. Tijdens haar gevangenschap verslechterde de gezondheidstoestand van Su sterk door  de slechte omstandigheden waaronder ze werd vastgehouden. Ze deelde een cel van 10 bij 8 meter met vijftig tot zeventig andere gevangenen en had een slaapplaats van slechts 50 cm breed. Met de hygiëne was het slecht gesteld. Doordat ze onvoldoende medische zorg kreeg, kampt Su Changlan nu met problemen aan haar hart, lever en gal.
Tijdens haar detentie mocht Su Changlan lange tijd geen bezoek van familieleden ontvangen. Pas een jaar nadat ze was opgepakt kon een advocaat met Su spreken. Haar echtgenoot en haar broer, die openlijk actievoerden voor haar vrijlating, werden ook opgepakt en een maand vastgezet.

Op dit moment is nog niet bekend of de chinese overheid Su Changlan beperkingen zal opleggen die de hereniging met haar familie en het verkrijgen van een adequate medische behandeling bemoeilijken.

Turkije: Amnesty-directeur Turkije op borgtocht vrij

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2016/12/petitie-Turkije.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatGisteravond besloot een rechtbank in Istanbul om acht mensenrechtenverdedigers vrij te laten. Het gaat onder meer om de directeur van Amnesty Turkije, Idil Eser, de Duitse activist Peter Steudtner en de Zweed Ali Gharavi. Zij mogen de rechtszaak in vrijheid afwachten.
Eerder al werden twee activisten in de zaak voorwaardelijk vrijgelaten. De voorzitter van Amnesty-Turkije, Taner Kılıç, zit nog vast. De rechtszaak tegen hem gaat vandaag van start in Izmir.
Uiteraard blijven we doorgaan met acties totdat Taner Kılıç ook wordt vrijgelaten en alle aanklachten tegen de Turkse mensenrechtenverdedigers zijn ingetrokken.
Vandaag vieren we dat onze vrienden en collega’s voor de eerste keer in bijna vier maanden weer bij hun familie kunnen zijn en in hun eigen bed kunnen slapen.

Executie van Amerikaan Clinton Young van de baan!

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/10/Clinton_1080_WEB.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatDe executie van Clinton Young zou op 26 oktober in de staat Texas plaatsvinden. Maar na inzet van talloze mensen en organisaties kwam er op 18 oktober eindelijk goed nieuws. De executiedatum is ingetrokken en de executie is voorlopig van de baan.
De advocaten van Clinton Young verzamelden de afgelopen tijd een grote hoeveelheid nieuwe informatie. De Nederlandse filmmaker Jessica Villerius maakte een documentaire over zijn zaak en legde zelf een getuigenis af over dubieuze verklaringen die verdachten voor haar camera deden.  Er komt nu een nieuwe hoorzitting op basis van een claim die de advocaten hebben ingediend. Amnesty voerde de afgelopen tijd net als organisaties als The Clinton Young Foundation en Save An Innocent Life, actie voor een eerlijke berechting van Clinton Young.
We bedanken de ruim 40.000 mensen die meededen aan de actie! We blijven Youngs zaak uiteraard nauwlettend volgen en komen zeker weer in actie zodra dit nodig is.

De zaak van Clinton Young
Clinton Young wordt verdacht van twee moorden die in 2001 in Texas werden gepleegd. Hoewel Young, toen 18 jaar oud, bij beide incidenten aanwezig was, is het onduidelijk of hij de moorden heeft gepleegd. Zijn veroordeling is enkel gebaseerd op een verklaring van medeverdachte David Page, terwijl het forensisch bewijs die verklaring niet ondersteunt. Page zei later dat hij er alles aan had gedaan om Young zo verdacht mogelijk te maken om zelf strafvermindering te krijgen.
Verzachtende omstandigheden omtrent Youngs gewelddadige jeugd en mentale gezondheid werden in de rechtszaak ter zijde geschoven. Tot de dag van vandaag zegt Clinton Young onschuldig te zijn.


Meer dan 400.000 handtekeningen binnen voor referendum Sleepnetwet

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/10/still.png?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatOp sleepwet.nl zijn 407.582 handtekeningen verzameld! Dankzij het initiatief van vijf Amsterdamse studenten komt er dus zeer waarschijnlijk een referendum over de Sleepwet. Maandag 16 oktober brachten de studenten de laatste dozen met formulieren naar het kantoor van de Kiesraad in Heerlen.
Het is nu aan de Kiesraad om te kijken of er ten minste 300.000 geldige steunbetuigingen zijn, de drempel voor een raadgevend referendum. De Kiesraad verwacht op 1 november uitsluitsel te kunnen geven.


Oezbekistan: Activist vrijgelaten

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/10/61618.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatOp 3 oktober 2017 kon de Oezbeekse mensenrechtenverdediger Azam Farmonov zijn vrouw, dochter (13) en zoon (11) weer in de armen sluiten. Hij had bijna twaalf jaar vastgezeten en zou nog drie jaar moeten uitzitten. Azam Farmonov kwam op vreedzame wijze op voor de rechten van boeren. Volgens hen hadden lokale functionarissen zich schuldig gemaakt aan corruptie en afpersing.
In 2006 werd Azam Farmonov tot negen jaar celstraf veroordeeld na een verzonnen aanklacht over afpersing. Tijdens zijn detentie werd Farmonov gemarteld, maar desondanks weigerde hij een bekentenis te ondertekenen. Hij werd in een gevangenis in het noordwesten van Oezbekistan geplaatst, meer dan duizend kilometer van zijn familie vandaan. Het detentiecentrum staat bekend onder de naam ‘doodszone’, vanwege de extreem barre weersomstandigheden en zware gevangenisomstandigheden. Farmonov werd herhaaldelijk gemarteld en kampte met nierproblemen die verergerden door de grote kou tijdens de winter.
In 2015 zou Farmonov vrijkomen, maar zijn straf werd met vijf jaar verlengd. Hij zou de gevangenisregels hebben overtreden. De Oezbeekse autoriteiten gebruiken dit argument vaker om de celstraf van gevangenen te verlengen. Soms betekent dit dat er in praktijk levenslang wordt opgelegd. Farmonov merkte dat de gevangenisomstandigheden verbeterden toen president Mirzioiev aan de macht kwam nadat zijn voorganger Karimov was overleden. Het gevangenisleven werd dragelijker en veel gevangenen werden vrijgelaten.
Amnesty voerde actie voor Farmonovs vrijlating, onder meer tijdens de Schrijfmarathon van 2009.Oktober 2017

 Yusman uit Indonesië vrij!

Yusman was 16 jaar toen de politie hem in 2012 oppakte voor moord. Hij kreeg de doodstraf na een oneerlijk proces. Nu is hij vrij. Hij bedankt iedereen die voor hem in actie kwam.

 

Journalisten en activisten Myanmar vrij

Op 1 september kwamen in Myanmar de journalisten Pyae Phone Aung (L) en Thein Zaw (C) vrijOp 1 september trok het leger van Myanmar de klachten tegen een aantal journalisten en activisten in en liet hen vrij. Onder hen waren mensen voor wie Amnesty eerder actie voerde.
Zo stuurden 1.515 mensen vanuit Nederland e-mails naar de Myanmarese autoriteiten voor vrijlating van de journalisten Lawi Weng, Aye Nai and Pyae Phone Aung. Zij waren op 26 juni gearresteerd vanwege contact met de gewapende groepering TNLA. Voor een reportage waren zij afgereisd naar een gebied in het noorden van Myanmar waar deze groepering de macht heeft. Ook de activist Htin Kyaw kwam vrij. Deze leider van de Beweging voor Democratische Hedendaagse Strijdkrachten was in oktober 2016 gearresteerd omdat hij kritiek leverde op het Myanmarese rechtssysteem. De aanklachten tegen de journalisten Kyaw Min Swe and Kyaw Zwar Naing, die eerder al op borgtocht vrijkwamen, werden eveneens ingetrokken. Zij waren op 2 juni opgepakt omdat een van de twee in een satirisch artikel de spot had gedreven met een propagandafilm van het leger.
De reden die het leger gaf voor de reeks vrijlatingen: ‘Om samen door te blijven werken aan het nationale belang van het land en de bevolking, heeft de Tatmadaw (het leger) besloten al het personeel en de media te vergeven en de aanklachten tegen hen in te trekken.’

 Sudanese mensenrechtenverdediger na acht maanden vrij

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/08/sudan3-1.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatOp 29 augustus werd Mudawi Ibrahim Adam samen met vijf andere mensenrechtenverdedigers vrijgelaten. Hij werd vastgehouden op grond van zes verzonnen aanklachten, waaronder ‘het ondermijnen van het grondrechtelijk systeem’. Hiervoor kon hij de doodstraf of een levenslange celstraf krijgen. Alle aanklachten zijn inmiddels ingetrokken.
Mudawi is inmiddels herenigd met zijn familie. Amnesty is enorm opgelucht dat Mudawi weer een vrij man is. Dank aan iedereen die actie voor hem voerden.

 

Ugandese activist dr. Stella Nyanzi: ‘bedankt, jullie acties gaven mij kracht’

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/08/238772.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatRuim drie maanden na haar voorwaardelijke vrijlating stuurde de Oegandese activist Dr Stella Nyanzi Amnesty een bericht. Ze heeft de afgelopen tijd nodig gehad om alles te laten bezinken. Sinds ze in het openbaar president Museveni en zijn vrouw opriep hun verkiezingsbelofte na te komen, staat ze te boek als criticaster van de overheid.
Stella Nyanzi is docent op het Universitair Instituut voor Sociaal Onderzoek in Kampala. Op sociale media bekritiseerde ze de presidentsvrouw, die tevens minister van Sport en Onderwijs is, nadat deze had aangekondigd dat er geen geld beschikbaar zou komen om meisjes op school gratis maandverband te geven. Dit was een verkiezingsbelofte van haar man president Museveni ten tijde van zijn herverkiezing. Veel jonge meisjes missen onderwijs in de periode dat ze ongesteld zijn; vaak is er in het gezin geen geld om maandverband te kopen. Nadat de presidentsvrouw weigerde de meisjes te helpen, zette Nyanzi zelf een fondsenwervingscampagne op om geld in te zamelen voor maandverband. Enige tijd later werd ze gearresteerd. Na een maand gevangenschap kwam ze op borgtocht vrij.
Aan Amnesty schrijft Stella Nyanzi: ‘Ik wil jullie hartelijk bedanken voor de steun en solidariteit tijdens mijn moeilijke dagen in de gevangenis en de brede bekendheid die jullie aan mijn zaak hebben gegeven. Toen ik in de gevangenis het bericht kreeg dat er een spoedactie voor mij was uitgegaan, gaf me dit enorm veel kracht. Ik ben dankbaar dat jullie je uitspraken tegen mijn gevangenschap. Jullie gezamenlijke acties hebben ervoor gezorgd dat de details van mijn zaak bij een groter publiek bekend werden en verhoogde de druk op de autoriteiten van Oeganda om actie te ondernemen. Hartelijk dank daarvoor.’

 Palestijn Qatamesh vrijgelaten

Ahmad QatameshNa drie maanden gevangenschap hebben de Israëlische autoriteiten op 13 augustus 2017 Ahmad Qatamesh vrijgelaten. Tegen de Palestijnse professor was geen aanklacht ingediend. Het is waarschijnlijk dat Qatamesh’ detentie samenhangt met zijn vreedzame politieke activiteiten, aangezien hij alleen gebruikmaakte van zijn recht op vrije meningsuiting. Qatamesh zat in administratieve detentie, waarbij mensen worden vastgehouden zonder dat er een rechtszaak is geweest. Ahmad Qatamesh: ‘Het systeem van administratieve detentie is een middel om iemand het zwijgen op te leggen en te isoleren. Het is een systeem dat ontkent dat mensen het recht hebben zichzelf te verdedigen, dat ervoor zorgt dat ze niet eens mogen weten welke aanklachten er tegen hen zijn ingediend. Ik ben niet gewelddadig en ik propageer geen geweld. Ze vrezen dan ook niet mijn geweld, ze vrezen mijn ideeën en analyses. Ik heb meer dan achtenhalf jaar in administratieve detentie gezeten, de laatste keer drie maanden omdat ik weigerde mijn mond te houden. Ik dank allen die me steunen uit de grond van mijn hart. Ik waardeer het dat zelfs mensen ver weg zich uitspraken voor het verdedigen van de mensenrechten en tegen het voortdurende gebruik van administratieve detentie door Israël.’

 Sudanese arts vrijgelaten

Artsen van de Sudanese CCSD, die opkomt voor hun belangenMohamad Yasin Abdalla is op 24 augustus 2017 vrijgelaten. Er was geen aanklacht ingediend tegen de voorzitter van de organisatie van Sudanese artsen (CCSD). Wel werd bekendgemaakt dat Abdalla en zijn collega’s een illegale instelling vormden die het gezondheidssysteem van het land bedreigde. Samen met Abdalla werden ook 28 artsen opgepakt.
Op het moment van de arrestatie namen de artsen deel aan een demonstratie van de CCSD. Daarin werd opgeroepen voor gratis behandeling voor ernstig zieken en voor kinderen jonger dan vijf jaar en om betere medische apparatuur. In het gebouw waar Abdalla gevangengehouden werd zijn de cellen klein – 4 bij 5 meter – en worden er vaak 25 tot 30 gedetineerden in ondergebracht. Het is gebruikelijk dat zij 24 uur per dag in de cel moeten doorbrengen en slechts twee keer per dag naar de wc mogen.

 Arkansas (VS) zet doodstraf om

Benodigdheden voor de doodstraf door middel van injecties, zoals uitgevoerd in de Verenigde StatenOp 25 augustus 2017 maakte de gouverneur van Arkansas bekend dat hij het doodvonnis van Jason McGehee wil omzetten naar een levenslange celstraf. Het vonnis zou 27 april 2017 worden voltrokken, maar een federale rechter hield dat toen tegen. Tot april dit jaar had de Amerikaanse staat Arkansas al bijna twaalf jaar geen executies uitgevoerd, maar voor die maand stonden er maar liefst acht gepland. Die haast werd gemaakt omdat een van de middelen die bij een executie per injectie wordt toegediend, bijna de uiterste houdbaarheidsdatum had bereikt. Vier executies werden uitgevoerd. Jason McGehee werd in 1998 veroordeeld vanwege moord. De rechter die hem ter dood veroordeelde, noemde die straf begin dit jaar ‘buitensporig’. Een voormalig hoofd van de gevangenis onderschreef dit en verwees daarbij naar het uitzonderlijk goede gedrag van McGehee in de gevangenis.

 China: vrijlating activisten die Xiaobo herdachten

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/08/memorial_LiuXiaobo_1000x400.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatDe Chinese politie heeft zes activisten – Wei Xiaobing, He Lin, Liu Guangxiao, Li Shujia, Wang Meiju en Qin Mingxin – vrijgelaten. De zes werden in juli 2017 opgepakt nadat zij een herdenking organiseerden voor de overleden Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo. Deze prominente mensenrechtenverdediger zat jarenlang onterecht vast en overleed op 13 juli 2017. De activisten kregen wel een reisverbod van zes maanden opgelegd.
De herdenking werd rechtstreeks uitgezonden door een televisiezender in Hongkong. De activisten riepen ‘Liu Xiaobo, rust in vrede’ en ‘Laat Liu Xia vrij’, om zijn vrouw te steun. De activisten deelden het beeldmateriaal op sociale media. Ze werden vastgehouden op verdenking van ordeverstoring.
Amnesty voerde begin augustus actie voor hun vrijlating.

September 2017

Venezolaanse gewetensgevangene mag straf thuis uitzitten
https://pbs.twimg.com/media/DFGFTK5W0AEuxu1.jpg
Leopoldo López kreeg in 2015 ruim dertien jaar celstraf omdat hij een anti-regeringsdemonstratie organiseerde. Hij zit sinds 8 juli thuis zijn straf uit. Iedereen bedankt die actie voor hem voerde.

Zowel de VN-Werkgroep inzake Willekeurige Detentie als Amnesty International beschouwen López als gewetensgevangene. Amnesty vindt dat zijn huisarrest onmiddellijk en onvoorwaardelijk moet worden opgeheven. López’ arrestatie was willekeurig, de aanklachten tegen hem zijn nooit bewezen en zijn straf was duidelijk politiek gemotiveerd.Erkin Musaev (Oezbekistan) na elf jaar vrijgelaten

De Oezbeek Erkin Musaev is na elf jaar gevangenschap vrijgelaten. Musaev werd beschuldigd van spionage. Hij ‘bekende’ uiteindelijk, volgens zijn familie na langdurige marteling. Zo’n bekentenis is niet rechtsgeldig maar werd door de rechtbanken toch als bewijs geaccepteerd. Na drie oneerlijke processen kreeg hij twintig jaar strafkamp opgelegd. Op 10 augustus 2017 werd hij in opdracht van de president van Oezbekistan vrijgelaten. Amnesty voerde tijdens de Schrijfmarathon van 2014 massaal actie voor Musaev. In een dankbrief liet hij ons weten:

Erkin MusaevIk wil mijn diepste dankbaarheid overbrengen aan alle Amnesty-activisten en iedereen die mij en mijn familie in deze moeilijke tijd hebben gesteund. Hoewel de autoriteiten tot mijn frustratie weigerden mij de solidariteitsbrieven te geven, veranderde de houding van de leiding van het kamp waar ik zat. Met name de werknemers van het kamp behandelden me beter en ik kreeg veel minder zwaar werk te doen. Jullie hebben hoop gegeven aan iedereen in het kamp. Dit is niet alleen mijn overwinning, maar ook die van iedereen die ten onrechte is gestraft.’


Musaev (1967, vader van twee kinderen) werkte voor het Oezbeekse ministerie van Defensie. In 2004 stapte hij over naar het Partnership for Peace-programma van de NAVO en daarna naar het VN-Ontwikkelingsprogramma UNDP. In 2006 kregen veel NAVO- en VN-medewerkers in Oezbekistan lange gevangenisstraffen op beschuldiging van fraude, verraad en machtsmisbruik. Dit gebeurde na internationale kritiek op Oezbeeks overheidsingrijpen bij een demonstratie waarbij honderden doden vielen.


Pastoor vrij uit Noord-Koreaans werkkamp

Lim Hyeon-soo, aged 62, is a pastor of a church in Toronto, Canada. He has made more than 100 trips to North Korea on humanitarian missions since 1997. He was convicted of “plotting to overthrow the government” in December 2015 after spending almost one year in detention, and was sentenced to life in prison in hard labour. He spent the past two years inDe 62-jarige pastoor Lim Hyeon-soo uit Canada is na ruim tweeënhalf jaar vrijgelaten uit een werkkamp in Noord-Korea. In 2015 werd hij veroordeeld tot levenslange gevangenschap met zware arbeid omdat hij de regering omver zou willen werpen. Lim zal snel terugkeren naar zijn familie in Canada.
Lim Hyeon-soo werd op 9 augustus vrijgelaten om gezondheidsredenen. Tijdens zijn gevangenschap werd hij telkens overgeplaatst naar het ziekenhuis omdat hij er een hele reeks aandoeningen ontwikkelde. Zo lijdt hij aan ondervoeding, een hoge bloeddruk, artrose en maagklachten.
De afgelopen jaren hebben de autoriteiten van Noord-Korea een flink aantal geestelijken veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor misdrijven als ‘subversie’ en ‘spionage’. Vaak waren de rechtszaken oneerlijk en was er geen bewijs tegen hen. Lim Hyeon-soo werd in 2015 veroordeeld nadat hij sinds 1997 Noord-Korea meer dan honderd keer had bezocht tijdens humanitaire missies.


Zes keer goed nieuws in één week!


Vaak zijn we brengers van slecht nieuws. Maar gelukkig waren er afgelopen week ook positieve doorbraken in zaken waarvoor we ons hebben ingezet. Mede dankzij jullie acties werden activisten vrijgelaten, gevangenisomstandigheden verbeterd en werd een uitzetting voorkomen. Zes keer goed nieuws dat deze week bekend werd.

1. Mensenrechtenverdediger Valentina Cherevatenko vrijgesproken

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/08/241153-1-e1501824822889.jpg?w=2787&h=1506&fit=crop
De aanklacht tegen Russische Valentina Cherevatenko is ingetrokken. Zij was de eerste mensenrechtenverdediger die in Rusland op grond van de Buitenlandse Agentenwet werd aangeklaagd. Zij kon tot twee jaar celstraf worden veroordeeld.
Het verhaal achter dit nieuws is zeer opmerkelijk. 2. ‘Homoverdachten’ uit Bangladesh vrijgelaten

Human Rights Are My Pride
Op 21 juli kwamen in Bangladesh vijf mannen die waren aangeklaagd voor een drugsmisdrijf op borgtocht vrij. Waarschijnlijk was de echte reden voor hun arrestatie dat zij verdacht worden van homoseksualiteit. Alle 28 mannen die twee maanden geleden werden gearresteerd tijdens een feest nabij Dhaka zijn nu vrij.


3. Uitzetting Ali Feruz uitgesteld

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/08/242199.jpg?w=4966&h=3310&fit=cropWe vroegen je om in actie te komen voor journalist en activist Ali Feruz. Jouw actie had positief resultaat. Hij mag voorlopig niet worden uitgezet naar Oezbekistan. Dit is een positieve stap, maar zijn situatie blijft zorgwekkend.

 

 

4. Priester Sri Lanka niet langer door politie lastiggevallen

Sri Lankan priest, Father Elil Rajendram, is being harassed by the police over his efforts to help families memorialize their loved ones lost during the armed conflict.Een rechtbank in Sri Lanka heeft geoordeeld dat priester Elil Rajendram niet langer door de politie mag worden verhoord. Rajendram werd herhaaldelijk door de politie ondervraagd en lastiggevallen. Die intimidaties hingen samen met de inzet van Rajendram voor families die hun naasten willen gedenken die vielen tijdens de burgeroorlog die van 1983 tot 2009 op het eiland woedde.

 

5. Omstandigheden gevangen journalist Azerbeidzjan verbeterd

De journalist Aziz Orujov uit Azerbeidzjan zit vast voor verzonnen aanklachten.Een week nadat we actie voerden voor de kritische onderzoeksjournalist Aziz Orujov uit Azerbeidzjan is zijn situatie verbeterd. Hij mag naar buiten en bezoek ontvangen van zijn familie.
We voeren nog steeds actie voor zijn vrijlating.

 6. Egyptische gewetensgevangene vrijgelaten

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/08/DFwWokKXkAE8bmy.jpg?w=725&h=1162&fit=cropDe Egyptische mensenrechtenverdediger Tarek Hussein werd op 27 juli vrijgelaten. De politie hield hem veertig dagen lang zonder aanklacht of contact met de buitenwereld gevangen. Hij werd opgesloten in overvolle, onhygiënische cellen met slechte ventilatie, waar hij rottend eten kreeg. Hussein is weer herenigd met zijn familie.

Juli/augustus 2017

Saudische vrouwenrechtenactiviste Loujain al-Hathloul weer vrij

© Amnesty International ArgentiniëGoed nieuws! De Saudische vrouwenrechtenactiviste Loujain al-Hathloul is vrijgelaten. Eerder deze week werd zij opgepakt vanwege haar strijd voor vrouwenrechten. Dit was niet de eerste keer: al eerder zat zij tien weken vast omdat ze het verbod op autorijden voor vrouwen in Saudi-Arabië negeerde. 

 Chinese activisten op borgtocht vrij


Hua Haifeng en twee andere Chinese activisten zijn op borgtocht vrijOp 28 juni 2017 werden de Chinese activisten Hua Haifeng, Li Zhao en SuHeng op borgtocht vrijgelaten. Zij waren eind mei opgepakt omdat ze onderzoek deden naar de arbeidsomstandigheden in schoenenfabrieken van Huajian, waar onder meer schoenen voor het merk van IvankaTrump worden geproduceerd.
Mongolië schaft de doodstraf af


Vlag van MongoliëAls 105e land ter wereld schaft Mongolië de doodstraf af voor alle misdaden. De wrede en onmenselijke straf is per 1 juli uit het Wetboek van Strafrecht geschrapt.Het vormt het einde van een proces dat begon in januari 2010, toenpresident TsakhiagiinElbegdorj alle doodstraffen omzette in andere straffen en een moratorium op executies aankondigde. De laatste terechtstelling vond plaats in 2008. Sinds de oprichting van de lokale Mongoolse Amnesty-sectie in 1994, heeft Amnesty continu actie gevoerd voor afschaffing van de doodstraf.

 

Malediven: socialmedia-activist uit de gevangenis

Thayyib ShaheemDe Maldivische activist ThayyibShaheem is op 17 april vrijgelaten. Hij had een maand in voorarrest gezeten op beschuldiging van ‘paniek zaaien’ op social media, waar hij kritiek had uitgeoefend op een vastgoedproject.
Hoewel Shaheem officieel nooit in staat van beschuldiging is gesteld, werd hij vrijgelaten op voorwaarde dat hij zich verder onthoudt van kritiek op de overheid en 60 dagen lang het land niet zal verlaten. Shaheem is een prominente socialmedia-activist in de Malediven en steunt de oppositiepartij Maldives Democratic Party (MDP).

 

Homohuwelijk in Taiwan stapje dichterbij

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/05/RTX37CD8.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatEen historische uitspraak van het Taiwanese hoogste gerechtshof betekent dat het land het eerste in Azië kan worden waar mensen van hetzelfde geslacht kunnen trouwen.
Het Constitutioneel Hof van Taiwan oordeelde vandaag dat de huidige huwelijkswetgeving ongrondwettelijk is en discriminerend voor stellen van hetzelfde geslacht. De rechters hebben de wetgever twee jaar de tijd gegeven om de wet aan te passen. Dit is een enorme stap voorwaarts voor LHBTI-rechten in Taiwan. Hopelijk zullen andere Aziatische landen dit goede voorbeeld volgen.

 

Petr Jezek, Hassan Kodi en Abdulmonem Abdumawla uit SudanSudan: draconische gevangenisstraffen voor drie christenen opgeheven

De Sudanese president Omar al-Bashir heeft gratie verleend aan PetrJezek, Hassan A. Kodi en AbdulmonemAbdumawla. De drie waren oorspronkelijk veroordeeld tot gevangenisstraffen van tussen de 12 jaar en levenslang.
Jezek, Kodi en Abdumawla waren in december 2015 gearresteerd. Ze hielpen Ali OmarMousaHassaba-Allah, een student uit Darfur,  bij zijn medische behandeling.  Hij was ernstig gewond geraakt door een molotovcocktail tijdens gewelddadige studentendemonstraties bij een universiteit in de hoofdstad Khartoum in december 2013. Hij had zware brandwonden opgelopen aan zijn gezicht, nek, borst en handen.
De Tsjechische journalist en zendeling Jezek werd schuldig bevonden aan ‘spionage’ en veroordeeld tot levenslang. Kodi, dominee en secretaris-generaal van de Sudanese Church of Christ, en Abdumawla, een activist, kregen celstraffen van 12 jaar voor ‘hulp bij het plegen van een misdrijf’.


Togo: plaatselijk leider SaloméeAbalodo uit de gevangenis

https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2017/05/Flag_of_Togo_org.jpg?w=480&h=400&fit=crop&crop=faces&auto=compress,formatDe Togolese autoriteiten hebben op 12 mei SaloméeAbalodo vrijgelaten. Ze had een maand vastgezeten, omdat ze gevraagd had een eind te maken aan het buitensporige geweld tegen demonstranten.