Schrijven voor Amnesty: de maandbrieven en schrijven voor Amnesty in AmstelstroomAmnesty International stuurt frequent brieven naar autoriteiten over met naam en toenaam genoemde slachtoffers van mensenrechtschendingen. In deze brieven dringt Amnesty – al naar gelang de situatie – aan op vrijlating, een eerlijk proces, onafhankelijk onderzoek etc.
De groep biedt maandelijks (m.u.v. de zomervakantie) een set van 3 van deze (voorbeeld-)brieven aan, die “abonnees” kunnen versturen naar autoriteiten. Bij de set is een informatieblad gevoegd.

De groep faciliteert 2 varianten:

  • U ontvangt de brieven en het infoblad via de mail. U voorziet de brieven van een datering, uw naam en adres en print ze uit. U verzendt de brieven naar de autoriteiten, waarvan naam en adres in het briefhoofd staan. U stuurt een kopie aan de ambassade van het betreffende land. Het adres van de ambassade staat in het infoblad.
  • Heeft u geen PC of kunt u daarmee onvoldoende uit de voeten, dan kunt u ook aangeven dat u de brieven en het infoblad op papier wilt ontvangen. De set met brieven en infoblad wordt maandelijk bij u thuis in de bus gedaan. U voorziet de brieven van een datering, naam en adres en verzendt ze aan de autoriteiten. U stuurt een kopie naar de ambassade.
    Jaarlijks betaalt u € 5 i.v.m. de administratiekosten.. Als u abonnee wilt worden van de maandbrieven, kunt u zich aanmelden bij mevrouw A. Thijsse.
Haar mailadres is: anneke@athijsse.demon.nl
Haar telefoonnummer is: 020-643 03 43

Wilt u geen abonnee worden van de maandbrieven, maar wel incidenteel een brief versturen, dan kunt u onderstaande voorbeeldbrief gebruiken. Wilt u deze brief liever via de mail ontvangen, dan kunt u een bericht sturen naar mevrouw A. Thijsse.. Schrijven voor Amnesty in Amstelstroom op zondag na de dienst

Binnenkort kunt u hier weer de nieuwe informatie vinden.

 


. Maandbrief voor juni

Brazilië: moord op activiste moet opgelost
Marielle Franco was an activist and human right defender from Brazil. She was killed on March 14 of 2018Op 14 maart nam een onbekende schutter de auto van de Braziliaanse activiste en politica Marielle Franco onder vuur. Zij en haar chauffeur werden doodgeschoten. Ruim twee maanden na de moord is het nog niet bekend wie haar vermoordde en waarom. Marielle Franco zat sinds 2016 in de gemeenteraad van Rio de Janeiro. Ze stond bekend als een vrouwenrechten- en LHBT-activiste. Ze sprak zich ook uit over het gewelddadige optreden van de politie in de sloppenwijken. Haar dood leidde tot massale protestdemonstraties in meerdere Braziliaanse steden. Volgens de media moet de schutter een professional zijn geweest. Ook blijkt dat vijf bewakingscamera’s op de plaats van de moord een dag eerder waren uitgeschakeld. Beelden van omringende camera’s laten zien dat iemand Franco achtervolgde. Dit duidt erop dat het gaat om moord met voorbedachten rade.
Als de autoriteiten er niet in slagen de schuldigen te berechten, is dat een signaal dat mensrechtenverdedigers ongestraft vermoord kunnen worden. Brazilië is voor mensenrechtenactivisten een van de meest dodelijke landen. In 2017 werden ten minste 58 van hen vermoord.

Stuur een kopie van uw brief naar:
Ambassade van de Federale Republiek Brazilië
H.E. mevrouw Regina Maria Cordeiro Dunlop
Mauritskade 19
2514HD Den Haag

 

De brief:

Minister of Justice
Exmo. Sr. Torquatto Jardim
Esplanada dos Ministérios
Palácio da Justiça, Bloco T, Edifício sede
Cep: 70064-900, Brazilië


Amstelveen,     June 2018

Dear Minister,

On the night of 14 March 2018, councilwoman and prominent human rights defender Marielle Franco was shot dead in Rio de Janeiro when she was returning from a conference. Her driver Anderson Pedro Gomes was also killed in the attack.

Due to the context of recurrent threats and attacks against human rights defenders in Brazil and the frequent impunity of these crimes, I demand a prompt, thorough, independent and impartial investigation into the attack, which identifies not only the perpetrators, but also the intellectual authors, and that the results are made public. All those suspected of criminal responsibility should be brought to justice in a fair trial.

I further urge you to take all appropriate measures to guarantee effective assistance and protection to the families of the victims, including psychological and legal support, and for the witnesses of the crime, to prevent any form of harassment or threats.

Thank you for your attention to this urgent matter. I am kindly awaiting your reply.

Yours sincerely,

 

Name:

Address: