Schrijven voor Amnesty: de maandbrieven en schrijven voor Amnesty in AmstelstroomAmnesty International stuurt frequent brieven naar autoriteiten over met naam en toenaam genoemde slachtoffers van mensenrechtschendingen. In deze brieven dringt Amnesty – al naar gelang de situatie – aan op vrijlating, een eerlijk proces, onafhankelijk onderzoek etc.
De groep biedt maandelijks (m.u.v. de zomervakantie) een set van 3 van deze (voorbeeld-)brieven aan, die “abonnees” kunnen versturen naar autoriteiten. Bij de set is een informatieblad gevoegd.

De groep faciliteert 2 varianten:

  • U ontvangt de brieven en het infoblad via de mail. U voorziet de brieven van een datering, uw naam en adres en print ze uit. U verzendt de brieven naar de autoriteiten, waarvan naam en adres in het briefhoofd staan. U stuurt een kopie aan de ambassade van het betreffende land. Het adres van de ambassade staat in het infoblad.
  • Heeft u geen PC of kunt u daarmee onvoldoende uit de voeten, dan kunt u ook aangeven dat u de brieven en het infoblad op papier wilt ontvangen. De set met brieven en infoblad wordt maandelijk bij u thuis in de bus gedaan. U voorziet de brieven van een datering, naam en adres en verzendt ze aan de autoriteiten. U stuurt een kopie naar de ambassade.
    Jaarlijks betaalt u € 5 i.v.m. de administratiekosten.. Als u abonnee wilt worden van de maandbrieven, kunt u zich aanmelden bij mevrouw A. Thijsse.
Haar mailadres is: anneke@athijsse.demon.nl
Haar telefoonnummer is: 020-643 03 43

Wilt u geen abonnee worden van de maandbrieven, maar wel incidenteel een brief versturen, dan kunt u onderstaande voorbeeldbrief gebruiken. Wilt u deze brief liever via de mail ontvangen, dan kunt u een bericht sturen naar mevrouw A. Thijsse.. Schrijven voor Amnesty in Amstelstroom

Binnenkort weer een nieuwe brief.

 . Maandbrief voor september


China: Taiwanese activist opgepakt

De Chinese autoriteiten pakten de Taiwanese mensenrechtenactivist Lee Ming-cheh op 19 maart 2017 in China op. Hij zou een gevaar voor de nationale veiligheid zijn. Lee Ming-cheh leidt in Taipei (Taiwan) een non-gouvernementele organisaties (ngo) die al jaren maatschappelijke organisaties en activisten in China steunt. Volgens de Chinese autoriteiten was Lee in China om een illegale organisatie op te richten. Hij mag geen contact hebben met zijn familie en advocaat.

Lee Ming-cheh is de eerste ngo-medewerker die wordt vastgehouden onder een nieuwe wet voor buitenlandse ngo’s. De wet ging 1 januari van dit jaar in. Volgens die wet mogen buitenlandse ngo’s de staatsveiligheid en ‘etnische eenheid’ van China niet in gevaar brengen. De kans is groot dat mensenrechtenverdedigers en ngo-medewerkers vanwege de aard van hun werk onder de wet gemakkelijk kunnen worden lastiggevallen en vervolgd.

Stuur een kopie van uw brief naar:

Premier Li Keqiang Guojia Zongli
The State Council General Office
2 Fuyoujie, Xichengqu
Beijingshi 100017
China

en naar:

Ambassade van de Volksrepubliek China
Z.E. Dhr. Wu Ken
Willem Lodewijklaan 10
2517 JT Den Haag


De maandbrief

Director of Hunan Provincial Department of State Security      
No. 162 Wanbao Dadao
Xianghukaifa Qu      
Furong Qu, Changshashi    
China

Amstelveen,     September  2017


Dear Director,

It has come to my attention that Taiwan NGO worker Lee Ming-cheh has been formally arrested on suspicion of “subverting state power” by state security authorities in Hunan province. He is being held incommunicado since he entered China on 19 March 2017. He is the first foreign NGO worker who has been detained under the Foreign NGO Management Law.

I urge you to immediately disclose Lee Ming-cheh’s whereabouts, and release him as he has been detained solely for peacefully exercising his human rights.
In addition, I urge you to ensure that he is protected from torture and other ill-treatment, and that he is allowed access to his family, a lawyer of his choice and adequate medical care.

Thank you for your attention to this urgent matter. I am kindly awaiting your reply.

Yours sincerely,

Name:

Address: