Schrijven voor Amnesty: de maandbrieven en schrijven voor Amnesty in AmstelstroomAmnesty International stuurt frequent brieven naar autoriteiten over met naam en toenaam genoemde slachtoffers van mensenrechtschendingen. In deze brieven dringt Amnesty – al naar gelang de situatie – aan op vrijlating, een eerlijk proces, onafhankelijk onderzoek etc.
De groep biedt maandelijks (m.u.v. de zomervakantie) een set van 3 van deze (voorbeeld-)brieven aan, die “abonnees” kunnen versturen naar autoriteiten. Bij de set is een informatieblad gevoegd.

De groep faciliteert 2 varianten:

  • U ontvangt de brieven en het infoblad via de mail. U voorziet de brieven van een datering, uw naam en adres en print ze uit. U verzendt de brieven naar de autoriteiten, waarvan naam en adres in het briefhoofd staan. U stuurt een kopie aan de ambassade van het betreffende land. Het adres van de ambassade staat in het infoblad.
  • Heeft u geen PC of kunt u daarmee onvoldoende uit de voeten, dan kunt u ook aangeven dat u de brieven en het infoblad op papier wilt ontvangen. De set met brieven en infoblad wordt maandelijk bij u thuis in de bus gedaan. U voorziet de brieven van een datering, naam en adres en verzendt ze aan de autoriteiten. U stuurt een kopie naar de ambassade.
    Jaarlijks betaalt u € 5 i.v.m. de administratiekosten.. Als u abonnee wilt worden van de maandbrieven, kunt u zich aanmelden bij mevrouw A. Thijsse.
Haar mailadres is: anneke@athijsse.demon.nl
Haar telefoonnummer is: 020-643 03 43

Wilt u geen abonnee worden van de maandbrieven, maar wel incidenteel een brief versturen, dan kunt u onderstaande voorbeeldbrief gebruiken. Wilt u deze brief liever via de mail ontvangen, dan kunt u een bericht sturen naar mevrouw A. Thijsse.. Schrijven voor Amnesty in Amstelstroom op zondag na de dienst

Binnenkort kunt u hier weer de nieuwe informatie vinden.

 


. Maandbrief voor december

Zuid-Afrika: landrechtenactiviste op dodenlijst

De Zuid-Afrikaanse Nonhle Mbuthuma wordt bedreigd omdat ze zich al jaren verzet tegen mijnbouw die de leefomgeving van honderden families bedreigt. Al generaties lang leeft de familie van Nonhle aan de zuidoostkust van Zuid-Afrika. Maar dat bestaan wordt bedreigd door mijnbouwbedrijven die titanium in hun gebied willen opgraven. Nonhle is bang dat zij en honderden families in hun omgeving hun grond kwijtraken en dat het gebied wordt vervuild. Ruim tien jaar geleden zette ze daarom een organisatie op die zich verzet tegen de mijnbouw. Maar dit verzet is gevaarlijk. In 2016 werd haar collega Sikhosiphi ‘Bazooka’ Rhadebe vermoord. Nonhle gaat sindsdien van de ene schuilplaats naar de andere. Eerder dit jaar overleefde ze een moordaanslag doordat een anonieme beller haar waarschuwde voor vergiftigd voedsel.

Stuur een kopie van uw brief naar:
Ambassade van de Republiek Zuid-Afrika   
Z.E. de heer Vusi Bruce Koloane
Wassenaarseweg 40   
2596CJ Den HaagCyril Ramaphosa
President of the Republic of South Africa
Union Buildings
Private Bag X1000
Pretoria, 0001
Zuid-AfrikaAmstelveen,     December 2018

 

Dear Mr. President,

I am writing you to urge you and your government to protect Nonhle Mbuthuma, the Amadiba community leader in the Eastern Cape. She is a peaceful human rights defender standing up for her community to protect the land they rely on.

Please also conduct a full and proper investigation into the harassment and intimidation targeted at her and other activists as they stand up to the actions of the mining company Transworld Energy and Mineral Resources (TEM).

Thank you for your time and consideration.

I await your reply.

Yours sincerely,

Name:

Address: